Προκαλούν και πάλι Ερντογάν-Γιλντιρίμ! Καλοβλέπουν τα πετρέλαια της Κύπρου

Πρώτη ανάρτηση: 10-07-2017 14:22

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, που μετά από το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που έγιναν στο Κραν Μοντανά, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης, τώρα, δια στόματος Γιλντιρίμ επιμένει ότι οι υδρογονάνθρακες στην Κύπρο ανήκουν σε αυτήν.

Λίγο πριν η Γαλλική Total ξεκινήσει τις γεωτρήσεις  στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στη διάσκεψη για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη είπε πώς τα αποθέματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου ανήκουν και στην Τουρκία, αξιώνοντας έτσι τη συνεκμετάλλευσή τους.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τη Λευκωσία να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της, όσο και εκείνα των Τουρκοκυπρίων.

«Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση, αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να απέχουν από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η ενέργεια είναι από τους τομείς που διατηρούν τη σημασία τους, προσθέτοντας ότι κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η καλύτερη και πιο εποικοδομητική χρήση του πετρελαίου  για την ευημερία της κάθε περιοχής του κόσμου. 

Αναφερόμενος στο αγωγό ΤΑΝΑΡ από το Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει και κάθε χρόνο η Τουρκία θα λαμβάνει επιπλέον έξι δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ενώ από το 2020 θα μεταφέρονται 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ίδιο αγωγό.

Για τον Turkish Stream που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι με την λειτουργία του το 2019 θα μεταφέρονται 15,75 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος στις 26 Ιουνίου εξέδωσε NAVTEX 240/17 με την οποία δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις από τα μέσα Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου.

Μάλιστα το σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, παρ’ όλ’ αυτά, η Τουρκία επιμένει ότι η Κύπρος δεν πρέπει να προχωρήσει στην αναζήτηση υδρογονανθράκων ερήμην της Τουρκοκυπριακής πλευράς. 

Ερντογάν: Προσδοκία μας οι πλευρές στο Κυπριακό να αποφεύγουν βήματα που οδηγούν σε ένταση

Την αποφυγή βημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση πρότεινε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις ενεργειακές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομιλία του στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη. 

«Δυστυχώς την περασμένη βδομάδα χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά την εποικοδομητική προσέγγιση της δικής μας πλευράς και της Τ/κ λυπούμαστε που εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Ε/κ πλευράς έμειναν για άλλη μιας φορά χωρίς λύση οι διαφορές στο νησί. Ενώ είναι καθαρή η στάση των πλευρών οπωσδήποτε δεν μπορεί να αντικρουστεί με κατανόηση το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες ενέργειας έγιναν μέρος των ανεύθυνων βημάτων της Ε/κ πλευράς. Η ανάγκη της δικαιοσύνης και του διεθνούς δικαίου επιβάλλει ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί. Η προσδοκία μας από όλους που εμπλέκονται στις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι να αποφεύγουν βήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ένταση», ανέφερε.. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ενέργεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία και ηρεμία της ανθρωπότητας. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι σε μια σημαντική γεωπολιτική θέση και βλέπει να έχει καθήκον ως φυσική γέφυρα μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. «Ως χώρα μεταφοράς κάνουμε ότι μπορούμε», ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι είναι έτοιμοι να αξιολογήσουν προγράμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράκ, προσθέτοντας ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πως τώρα με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών υπάρχει πρόσβαση σε πεδία που προηγουμένως δεν υπήρχε. «Η προτεραιότητά μας είναι ο διάδρομος νοτίου φυσικού αερίου», ανέφερε. 

Αναφερόμενος στο χάος που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε περιοχές ενέργειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κανείς να μην περιμένει ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει στα τετελεσμένα και ότι δεν θα απαντήσει στις επιθέσεις εναντίον της. Πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι χρειάζεται για την ασφάλεια της χώρας τους χωρίς να πάρουν άδεια από κανέναν.

 

 

 Άννα Ανδρέου, ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top