Διαψεύδει τις φήμες παραίτησης και σχηματίζει κυβέρνηση η Τερέζα Μέι

Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση της με την Βασίλισσα

Στη Βασίλισσα Ελισάβετ πήγε το μεσημέρι της Παρασκευής η Τερέζα Μέι, μετά την «Πύρρειο νίκη» της, στις βρετανικές εκλογές.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας βγήκε με τους Συντηρητικούς πρώτο κόμμα στις εκλογές, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την αυτοδυναμία, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλο πλήγμα.

Μετά την συνάντηση της με την βασίλισσα Ελισάβετ που κράτησε μόλις 20 λεπτά, η Μέι (έφτασε στο παλάτι στις 14:30 ώρα Ελλάδος συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και αποχώρησε στις 14:42), διέψευσε τις φήμες που την ήθελαν να παραιτείται, και ανακοίνωσε πως σχηματίζει κυβέρνηση με τους Βορειοϊρλανδούς Δημοκράτες.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ

«Είδα τη Βασίλισσα και σχηματίζω κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά, στη σταθερότητα. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στα επόμενα 5 χρόνια θα χτίσουμε μια χώρα στην οποία κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Μόνο οι συντηρητικοί μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα. Θα συνεργαστούμε με τους Βορειοϊρλανδούς Δημοκράτες. Θα είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για το Brexit. Αυτό ζήτησε ο λαός τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα, ας πιάσουμε δουλειά».

Nα σημειώσουμε, πως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε, λίγες ώρες μόνο μετά το καταστροφικό γι' αυτήν αποτέλεσμα της κάλπης, την υποστήριξη των Ιρλανδών, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογές. Βάσει της τελικής εκτίμησης που μεταδίδει το BBC, οι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 318 έδρες, μόλις οκτώ λιγότερες από τις απαιτούμενες για την αυτοδυναμία. Με την στήριξη του ιρλανδικού κόμματος DUP (τo Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας) με τις 10 έδρες, εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να νομοθετεί, αν και όπως μεταδίδει το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει ανάγκη επίσημου συνασπισμού».

Οσον αφορά τα αποτελέσματα, με καταμετρημένες 649 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί κατακτούν 318 έναντι των Εργατικών που έχουν 261, ενώ 35 έδρες παίρνει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή διαμορφώθηκε στο 67,9% , το υψηλότερο ποσοστό από το 1997.

Συντηρητικοί 318 έδρες (42,4%) -Εχασαν 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές
Εργατικοί 261 έδρες (40,1%)- Κέρδισαν 31 έδρες
SNP 35 έδρες (3,1%) -Εχασαν 19 έδρες
DUP 10 έδρες (0,9%) -Κέρδισαν 2 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12 έδρες (7,3%)- Κέρδισαν 3 έδρες
Αλλοι 13 έδρες

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top