Μακρόν όπως… Μιτεράν! Η ηγετική πορεία στο Λούβρο υπό τους ήχους της 9ης του Μπετόβεν

Υποσχέθηκε να μην παραχωρήσει τίποτα στο φόβο

Το ηγετικό του προφίλ θέλησε να ενισχύσει ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της Γαλλίας στο Λουβρό, μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς που δεν άφησε ασυγκίνητους τους Γάλλους.

Έτσι, ο 39χρονος Μακρόν, ο νεαρότερος πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Ναπολέοντα, μπήκε στην Αυλή του Ναπολέοντα στο Μουσείο του Λούβρου, περπατώντας επί τέσσερα λεπτά μόνος, υπό τους ήχους της Ωδής της Χαράς από την 9η του Μπετόβεν, ύμνο που είχε χρησιμοποιήσει και ο Φρανσουά Μιτεράν μετά τη νίκη του, θέλοντας έτσι να τονίσει και την πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Γαλλίας.

Στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι στις εκλογές αυτές νίκησε η Γαλλία και φρόντισε να στείλει μήνυμα ενότητας στους θυμωμένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν, αλλά και σε εκείνους που επέλεξαν να μην πάνε στις κάλπες στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

«Είναι κεφαλαιώδους σημασίας η οικοδόμηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής για να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για τη Γαλλία», είπε ο Μακρόν.

Υποσχέθηκε ακόμα να μην παραχωρήσει τίποτα στο φόβο και στο διχασμό και κάλεσε τους υποστηρικτές του να στηρίξουν το κίνημά του και στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τονίζοντας ότι «η χώρα ευελπιστεί και αξίζει μιας πλειοψηφίας της αλλαγής».

«Αυτήν την πλειοψηφία της αλλαγής, αυτήν περιμένω από εσάς μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Θα κάνω ό,τι μπορώ τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε κανένας να μην έχει λόγο ποτέ ξανά να ψηφίσει τα άκρα», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη και ο κόσμος περιμένουν από εμάς να υπερασπιστούμε το πνεύμα του Διαφωτισμού, δε θα εκχωρήσουμε τίποτα στον φόβο, δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα στο διχασμό. Το καθήκον μας είναι τεράστιο. Θα χρειαστεί να οικοδομήσουμε από αύριο κι εμπρός μια αληθινή πλειοψηφία, μια ισχυρή πλειοψηφία. Αυτή η πλειοψηφία για την αλλαγή είναι αυτό που ελπίζει και αυτό που αξίζει η χώρα. Ευχαριστώ τους Γάλλους που με ψήφισαν χωρίς να μοιράζονται τις ιδέες μου, γνωρίζω ότι δεν πρόκειται για μια εν λευκώ επιταγή».

Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν είπε στην ομιλία του ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας:

«Σας ευχαριστώ που αγωνιστήκατε τολμηρά και θαρραλέα. Απόψε νικήσατε εσείς, νίκησε η Γαλλία. Αυτό που κάναμε μαζί, αυτό που καταφέραμε δεν έχει προηγούμενο δεν έχει ισοδύναμο. Όλοι έλεγαν πως είναι αδύνατο, αυτοί όμως δεν ήξεραν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ που με εμπιστευθήκατε, ευχαριστώ που πήρατε ρίσκα.

Οι ψηφοφόροι της Λεπέν εξέφρασαν σήμερα θυμό, απογοήτευση ή και τις πεποιθήσεις τους. Τα επόμενα 5 χρόνια θα κάνω τα πάντα ώστε να μην έχουν κανένα λόγο να ξαναψηφίσουν Λεπέν. Απόψε μιλώ στους πολίτες της Γαλλίας εκείνους που εσείς εκπροσωπείται.

Η Ευρώπη προσδοκά από εμάς να υπερασπιστούμε το πνεύμα του Διαφωτισμού να υπερασπιστούμε τις αξίες που αντιπροσωπεύουμε. Να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, να φτιάξουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Nα επανιδρύσουμε την Ευρώπη και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλων.



Θα σας προστατεύσω ενάντια στις απειλές. Θα καταπολεμήσω τα ψεύδη. Θα σεβαστώ τον καθένα σας. Θα σας υπηρετήσω με ταπεινοφροσύνη, με σθένος, στο όνομα του τριπτύχου "ισότητα - αδελφοσύνη - ελευθερία”».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top