ΧΑΜΟΣ! Η Τουρκία δεσμεύει το μισό Αιγαίο με NAVTEX

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ της επιτίθεται σε Καμμένο

ΧΑΜΟΣ! Η Τουρκία δεσμεύει το Αιγαίο με NAVTEX

Άγκυρα και Αθήνα βρίσκονται σε διπλωματικό πόλεμο, όσο η Τουρκία κλιμακώνει τις εντάσεις στο Αιγαίο, δίνει ρεσιτάλ προκλητικότητας και προβαίνει σε επιδείξεις δύναμης με κάθε τρόπο.

Νέα τουρκική NAVTEX δεσμεύει παράνομα περιοχές σε Ελλάδα και Κύπρο και προϊδεάζει για μια επικείμενη ένταση σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, νέα NAVTEX 424/17 που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, 27 του μηνός, έως και τις 3 Μαΐου.

Η περιοχή που δεσμεύει η NAVTEX μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου είναι επιβεβαιωτική της πάγιας πρόθεσης της να επιβάλει de facto επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου. Η Τουρκία απορρίπτει την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών, σε συμμόρφωση με τους οποίους καλείται από ελληνική ΝΟΤΑΜ (υποβολή σχεδίων πτήσης) και ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα διεξάγει την άσκηση εμπίπτει στη δική της περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.
 

Έρευνες του Barbaros σε κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Πάνος Καμμένος στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο της Άγκυρας, τις τελευταίες ημέρες, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Πάνος Καμμένος. Σχόλια Τούρκων πολιτικών ρίχνουν ευθύνες στον Έλληνα υπουργό για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις 2 χώρες και επιτίθεται άνευ ορίων με ισχυρισμούς ότι ελληνικά νησιά του Αιγαίου, όπως το Αγαθονήσι, ανήκουν στην Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, μάλιστα, με ανακοίνωσή του, δηλώνει:

 «Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο έχουν εκφραστεί παλαιότερα και αρκετές φορές.

Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και ημών στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο.

Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτές τις ενέργειες».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top