Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, δήλωσε στη Hurriyet Daily News ότι «η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά επίσης δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός».

O Ισίκ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μίλησε στην εφημερίδα μετά από την είδηση ότι «ο Έλληνας υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τον εναέριο χώρο πάνω από τα Ίμια, που βρίσκονται περίπου ένα ναυτικό μίλι από το τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, την Αλικαρνασσό, την 1η Φεβρουαρίου, για να αφήσει ένα στεφάνι στο Αιγαίο στη μνήμη των τριών Ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε ατύχημα με ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1996 μεταξύ των δύο χωρών για την κυριαρχία των νησίδων».

Βάσει του δημοσιεύματος, ο Ισίκ τόνισε ότι «η Ελλάδα προσφάτως έχει αυξήσει τη συχνότητα των παραβιάσεων των συνόρων. Από καιρού εις καιρόν, αυτό οφείλεται στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καλό».

 

 

Πρόσθεσε ότι «η ένταση μεταξύ των δύο χωρών δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί. Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ μας».

Τόνισε, επίσης, ότι «ως Τουρκία, δεν θέλουμε να είμαστε εμείς η πλευρά που θα κλιμακώσει την ένταση αλλά δεν θα δεχθούμε επίσης κανένα τετελεσμένο γεγονός. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μέσω διαλόγου. Η ένταση δεν θα πρέπει να κλιμακωθεί».

Επίσης, η Hurriyet Daily News ανέφερε στο δημοσίευμά της ότι στρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως «η αύξηση των παραβιάσεων από την Ελλάδα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και ότι «η Τουρκία ήθελε να θυμίσει στην Ελλάδα την παρουσία της στο Αιγαίο ως απάντηση».

 

Tags: