Τα 12 σημεία του Brexit θα παρουσιάσει σήμερα σε ακροατήριο που θα περιλαμβάνει και ξένους διπλωμάτες η Τερέζα Μέι.

Όπως αναφέρει η Telegraph, η Μέι δε θα επιδιώξει μια μεσοβέζικη συμφωνία με την ΕΕ, ενώ αναμένεται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες σχετικά με την τελωνειακή ένωση.

«Επιδιώκουμε μία νέα και ισότιμη συνεργασία, μεταξύ μιας ανεξάρτητης, αυτοδιοικούμενης, παγκόσμιας Βρετανίας και των φίλων και συμμάχων μας στην ΕΕ», αναμένεται να πει η Μέι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έγραψε ότι θα ξεκαθαρίσει ότι η Βρετανία αποσύρεται από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

«Όχι μερική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή οτιδήποτε μας αφήνει μέσα κατά το ήμισυ και έξω κατά το ήμισυ. Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη χρησιμοποιούν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να κρατήσουμε τμήματα της συμμετοχής μας στην ΕΕ καθώς αποχωρούμε», ανέφερε σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία επεσήμανε ότι η Μέι θέλει να θέσει την επανάκτηση του ελέγχου των συνόρων της χώρας ως κεντρικό μέλημα της στρατηγικής της για το Brexit.

Πάντως σε αντίγραφο αποσπασμάτων της ομιλίας της που δόθηκε στα ΜΜΕ, δεν αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μελλοντική σχέση της Βρατανίας με την ΕΕ, ούτε και ποιες ακριβώς είναι οι 12 προτεραιότητες που θα ανακοινώσει σήμερα.

Η ΕΕ σύμφωνα με την εφημερίδα είναι πιθανό να επιμείνει στην ελευθερία κίνησης των υπηκόων χωρών-μελών της ΕΕ με αντάλλαγμα την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ενώ πολλοί από τους βρετανούς ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της εξόδου της χώρας ακριβώς ώστε να μπορέσουν να περιορίσουν την είσοδο μεταναστών.

Η Μέι ακόμη θα τονίσει πως θέλει την Βρετανία να καταστεί «μαγνήτης για διεθνή ταλέντα» και ένα «μεγάλο, παγκόσμιο εμπορικό έθνος» του οποίου η δράση θα εξαπλώνεται πέρα από τα όρια της Ευρώπης, για να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

Tags: