MasterChef: Καπνιστό σκουμπρί με αρακά & «κάρβουνα»

Συνταγή δια χειρός Ερασμίας Μπαλάσκα & Μανόλη Στήθου

Καλεσμένοι των τριών chef κριτών ήταν στο αποψινό επεισόδιο του MasterChef η chef Ερασμία Μπαλάσκα και ο pastry chef Μανώλης Στήθος

Aν θες κι εσύ να προσπαθήσεις να αντιγράψεις τα πιάτα τους στο σπίτι, παρακάτω σου έχουμε τις συνταγές.

Καπνιστό σκουμπρί με αρακά κοκκινιστό

MASTERCHEF

1.  Σάλτσα ντομάτας

1 κιλό ντομάτα χωρίς σπόρια, χωρίς φλούδα περασμένη από thermomix
4 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
125 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
125 γρ. ελαιόλαδο
8 γρ. αλάτι
60 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση:
•    Καραμελώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
•    Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
•    Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.


2. Κρέμα πατάτας 
      
      200 γρ. νερό
      200 γρ. πατάτες κομμένες σε κυβάκια
      1000 γρ. κρέμα γάλακτος 
      7 γρ. ανθός αλατιού
      40 γρ. λαδί τρούφας
      5,4 γρ. Gellan

Εκτέλεση:
•    Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις πατάτες και βράζουμε καλά μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι πατάτες. 
•    Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και φέρνουμε σε βρασμό. 
•    Εκτός φωτιάς προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και το λάδι τρούφας και περνάμε από το thermomix. 
•    Ζυγίζουμε 800 γρ. από το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το Gellan. 
•    Φέρνουμε πάλι σε βρασμό για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν τζελ. 
•    Έπειτα το τοποθετούμε σε 1/9 σκεύος και το χτυπάμε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρέμα.

3. Πουρές καρότο

  • 1000 γρ. καρότο σε φέτες 
  • 400 γρ. νερό
  • 9 γρ. ανθός αλατιού
  • 7 γρ. σπόροι κόλιανδρου
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 

Εκτέλεση
•    Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα καρότα, τον ανθό αλατιού, τους σπόρους κόλιανδρου και το νερό. 
•    Βράζουμε μέχρι να μαγειρευτούν τα καρότα καλά και να εξατμιστεί όλο το νερό. 
•    Τοποθετούμε τα καρότα στο thermomix με το βούτυρο και την κρέμα και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.

4. Για τον αρακά:

  • Ελαιόλαδο
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Σκόρδο ψιλοκομμένο 
  • Αρακάς ξεσποριασμένος και πλυμένος 
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Ζωμός κότας 
  • Lemongrass τριμμένο 
  • Άνηθος ψιλοκομμένος 
  • Βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξύδι sherry


Εκτέλεση
•    Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο. 
•    Προσθέτουμε τον αρακά, τη σάλτσα ντομάτα και το ζωμό κότας και βράζουμε. 
•    Τέλος, προσθέτουμε το lemongrass, τον άνηθο, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι

5. Μαρινάδα για σκουμπρί:

  • 1 τεμ. σκουμπρί φλιταρισμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. αλάτι ψιλό
  • 20 γρ. ξύσμα λεμόνι
  • 10 γρ. ξύσμα λάιμ
  • 5 γρ. σπόροι κόλιανδρου ψημένοι για 4 λεπτά στους 180 βαθμούς 

Eκτέλεση

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και καλύπτουμε το ψαρί για 15 λεπτά.
  • Στη συνέχεια ξεπλένουμε, κόβουμε σε λεπτές φέτες και καίμε την πέτσα με το φλόγιστρο καλά.
  • Δίνουμε γεύση με χυμό λεμόνι, ανθό αλατιού ελαιόλαδο και ξύσμα λάιμ.

Τα κάρβουνα: mousse σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού και βρώσιμη στάχτη

MASTERSEF

1. Πραλίνα φουντουκιού

  • 250 γρ. φουντούκια χωρίς φλούδα ψημένα στους 180 ˚C για 8’
  • 85 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3 γρ. ανθός αλατιού
  • 11,5 γρ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
•    Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πραλίνα.
•    Μοιράζουμε στις φόρμες και παγώνουμε στο blast chiller.

2.  Ρευστό gel raspberry

  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 γρ. agar agar
  • 500 γρ. πουρές raspberry

Εκτέλεση:
•    Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το agar agar σε ένα μπολ.
•    Προσθέτουμε τον πουρέ raspberry σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
•    Όταν ο πουρές φτάσει 40-45˚C προσθέτουμε τη ζάχαρη με το agar agar.
•    Βράζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
•    Μεταφέρουμε σε σκεύος σε λεπτή στρώση και τοποθετούμε στο ψυγείο.
•    Όταν παγώσει και σταθεροποιηθεί πλήρως χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να έχει λεία και κρεμώδη υφή. 
•    Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.

3. Mousse σοκολάτας γάλακτος
crème anglaise:

  • 125 ml γάλα πλήρες  
  • 125 ml κρέμα γάλακτος
  • 65 γρ. κρόκος αυγού
  • 30 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

για το τελείωμα της mousse:

  • 185 γρ. crème anglaise ζεστή
  • 220 γρ. σοκολάτα γάλακτος 40% μισολιωμένη
  • 260 γρ. σαντιγί 

Εκτέλεση
Για την crème anglaise

•    Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους αυγού και τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μαρίζ μέχρι να φτάσει τους 82˚C.
•    Μεταφέρουμε αμέσως σε διαφορετικό σκεύος.
Για το τελείωμα της mousse
•    Ζυγίζουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε κατευθείαν στην μισολιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός όσο είναι ακόμα ζεστό το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
•    Στους 36-38˚C προσθέτουμε τη σαντιγί και ομογενοποιούμε καλά με μαρίζ.
•    Γεμίζουμε τις φόρμες στα 3/4, τοποθετούμε το κομμάτι της παγωμένης πραλίνας και συμπληρώνουμε με mousse.
•    Ισιώνουμε με μία παλέτα και τοποθετούμε στο blast chiller μέχρι να παγώσουν πολύ καλά για να ξεφορμάρουμε.

4.  Για τα καραμελωμένα φουντούκια

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 25 γρ. νερό
  • 125 γρ. φουντούκια χοντροκομμένα ωμά
  • 1,5 γρ. ανθός αλατιού

Εκτέλεση
•    Ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη.
•    Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα φουντούκια.
•    Ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν.
•    Προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και ανακατεύουμε ξανά.
•    Απλώνουμε σε μία λαμαρίνα με σιλικόνη ή αντικολλητικό χαρτί.
•    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και χωρίζουμε τα φουντούκια.
•    Αφήνουμε να κρυώσουν πλήρως.

5.  Επικάλυψη σοκολάτας

  • 300 γρ. βούτυρο κακάο
  • 300 γρ. σοκολάτα bitter 70%
  • σκόνη άνθρακα

Εκτέλεση
•    Λιώνουμε το βούτυρο κακάο σε μία κατσαρόλα.
•    Προσθέτουμε τη σοκολάτα σε ένα μακρόστενο σκεύος και περιχύνουμε με το ζεστό βούτυρο κακάο.
•    Αφήνουμε για 1-2’ και ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός.
•    Προσθέτουμε σκόνη άνθρακα και ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός.
•    Προσθέτουμε τόσο ώστε να έχουμε ένα σκούρο μαύρο χρώμα.
•    Όταν το μείγμα φτάσει στους 38Ο C,  βουτάμε τη φορμαρισμένη mousse σοκολάτας και δημιουργούμε το εφέ του κάρβουνου.

ΓΛΥΚΟ

6. Βρώσιμη στάχτη

  • 75 γρ. maltosec
  • 62 γρ. ηλιέλαιο
  • 12 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 γρ. αλάτι ψιλό
  • σκόνη άνθρακα

Εκτέλεση
•    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ εκτός από τη σκόνη άνθρακα.
•    Προσθέτουμε σκόνη άνθρακα όσο χρειαστεί για να έχουμε το επιθυμητό χρώμα.

Στήσιμο πιάτου 
Επιπρόσθετα υλικά

  • Κάρβουνα καλά πλυμένα και στεγνωμένα
  • Τριμμένο μπισκότο κακάο

Εκτέλεση
•    Προσθέτουμε ρευστό gel raspberry στο κέντρο του πιάτου.
•    Προσθέτουμε μερικά καραμελωμένα φουντούκια και σκεπάζουμε με τη βρώσιμη στάχτη. 
•    Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο μπισκότο κακάο.
•    Τοποθετούμε το εικονικό κάρβουνο πάνω στα αληθινά σε διαφορετικό πιάτο.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top