MasterClass: Αφράτο panettone που θα λατρέψετε

Δοκιμάστε τη συνταγή του Αντώνη Σελέκου

Το panettone είναι ένα αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Ιταλία, που μοιάζει με τσουρέκι-κέικ και είναι φανταστικό.

Δείτε όλες τις συνταγές των MasterClass

Μπορεί να πλησιάζει το Πάσχα, αλλά ο σεφ Αντώνης Σελέκος ετοίμασε στο MasterClass ένα αφράτο panettone που θα λατρέψετε.

                                   


Υλικά για την πρώτη ζύμη
•    575 γρ. Αλεύρι τύπου 00
•    200 γρ. Νερό
•    252 γρ. Ζάχαρη
•    205 γρ. Κρόκος
•    210 γρ. Βούτυρο
•    160 γρ. Προζύμι


Διαδικασία
1.    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ του αλεύρι.
2.    Λιώνουμε τη ζάχαρη μέσα στο νερό και προσθέτουμε στον κάδο μαζί με το προζύμι.
3.    Ανακατεύουμε με τον γάντζο για 15’ σε αργή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία λεία ζύμη.
4.    Προσθέτουμε τον κρόκο σε δύο φάσεις ανακατεύοντας σε αργή ταχύτητα.
5.    Μόλις έχει ενσωματωθεί πλήρως, προσθέτουμε το βούτυρο σε τέσσερις φάσεις και σταματάμε το ζύμωμα μόλις έχουμε μία γυαλιστερή και λεία ζύμη.
6.    Μεταφέρουμε σε πλαστικό δοχείο και αφήνουμε να τριπλασιαστεί στους 30 βαθμούς για περίπου 12 ώρες.


            

Υλικά για τη δεύτερη ζύμη
•    232 γρ. Αλεύρι τύπου 00
•      65 γρ. Βούτυρο
•      48 γρ. Ζάχαρη
•      48 γρ. Κρόκος
•      40 γρ. Μέλι
•        8 γρ. Αλάτι
•    440 γρ. Κράνμπερις
•    300 γρ. Πορτοκάλι σε κύβους
•      25 γρ. Ξύσμα μανταρινιού
•      30 γρ. Μαχλέπι
•      25 γρ. Μαστίχα σε σκόνη

Διαδικασία
1.    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ του αλεύρι και προσθέτουμε τη ζύμη που έχουμε φτιάξει ανακατεύοντας με την ίδια λογική, σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο έως ότου δημιουργήσουμε μία λεία ζύμη.
2.    Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη σε δύο φάσεις και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
3.    Συνεχίζουμε με τον κρόκο που θα μπει σε τρεις φάσεις μέσα στη ζύμη και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι.
4.    Ενώ έχουμε μία λεία και δυνατή ζύμη προσθέτουμε και το μέλι.
5.    Συνεχίζουμε με το βούτυρο το οποίο και αυτό πρέπει να μπει διαδοχικά σε φάσεις μέσα στη ζύμη.
6.    Τέλος, προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα μανταρινιού, το πορτοκάλι και τα κράνμπερις.
7.    Αδειάζουμε σε ένα σκεύος και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30’ στους 26 βαθμούς.
8.    Μεριδοποιούμε τη ζύμη σε 750 γρ. και πλάθουμε σε μπάλες.
9.    Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 20’ και έπειτα ξαναπλάθουμε σε σχήμα μπάλας και αφήνουμε στη φόρμα του πανετόνε.
10.     Αφήνουμε τη ζύμη σε στόφα με θερμοκρασία 35 βαθμούς και έπειτα εφαρμόζουμε το γλάσο με σακούλα ζαχαροπλαστικής.
11.    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς, σε αέρα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
12.    Μόλις τα πανετόνε είναι έτοιμα, τρυπάμε με βέργες και γυρίζουμε ανάποδα.
13.    Αφήνουμε να κρυώσουν για 12 ώρες περίπου σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


                 ΓΛΑΣΟ PANETTONE

Υλικά για το γλάσο
•    300 γρ. Πούδρα αμυγδάλου
•    105 γρ. Πούδρα φουντουκιού
•    100 γρ. Ζάχαρη
•    105 γρ. Ασπράδι αυγού
•    100 γρ. Κορν φλαουερ

Διαδικασία
1.    Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα.
2.    Αφαιρούμε και μεταφέρουμε σε ένα δοχείο και αφήνουμε το γλάσο μία μέρα στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσουμε.
3.    Έπειτα σερβίρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top