Σας αρέσουν τα μπριός; Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές!

Ο Σταύρος Βακιάρος μας δείχνει μια γλυκιά και μία αλμυρ

Αν σας αρέσουν τα γαλλικής προέλευσης ψωμάκια Brioche δοκιμάστε να φτιάξετε τις δύο παρακάτω συνταγές που έδωσε μέσα από την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος. 

Αλμυρό μπριός με πέστο και λιαστή ντομάτα

Υλικά

240 γρ. γάλα + 15 γρ. ξίδι
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ζάχαρη
1 ½ φακελάκι μαγιά αποξηραμένη
1 κ.σ. λάτι
6 αυγά + 2 κρόκους
170 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1 αυγό + 15 γρ. νερό
200 γρ. πέστο βασιλικού
80 γρ. λιαστή τομάτα
160 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα

Δείτε στο βίντεο πώς να φτιάξετε αλμυρά μπριός

Εκτέλεση της συνταγής 

Βήμα 1

Ενσωματώνουμε το γάλα με το ξίδι και το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, έως ότου ‘κόψει’.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την αποξηραμένη μαγιά και το αλάτι και με το ‘Κ’ ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά με τους κρόκους, το βουτυρόγαλα (γάλα με ξίδι) και συνεχίζουμε το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

 Αλλάζουμε το εργαλείο του μίξερ από ‘K’ σε γάντζο και προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο σε 2-3 δόσεις. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη θα πρέπει να ξεκολλά από τα τοιχώματα.

Βήμα 4

 Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και το κάθε μέρος σε 3 ίσα μέρη. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε μέρος σε παραλληλόγραμμο σχήμα και στη συνέχεια με ένα πινέλο αλείφουμε με το αυγό (όπου έχουμε αναμείξει με το νερό). Απλώνουμε το πέστο βασιλικού το 1/6 της παρμεζάνας και τη λιαστή τομάτα στην επιφάνειας της ζύμης και στη συνέχεια ‘ρολάρουμε’ από τη φαρδιά πλευρά σε ένα ρολό, πλάθοντας τις άκρες έτσι ώστε να θωρακιστούν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα δύο μέρη.

Βήμα 5

Τοποθετούμε κάθετα στην επιφάνεια εργασίας και παράλληλα μεταξύ τους τις 3 ζύμες. Κόβουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι τη κάθε ζύμη κρατώντας 3 δάχτυλα στο πάνω μέρος έτσι ώστε να μην διαχωριστεί εντελώς (άρα η κάθε ζύμη θα έχει 2 άκρες). Αρχικά πιέζουμε τις 3 πάνω πλευρές από τα μπαστούνια και Πλέκουμε τις 6 ‘κοτσίδες’ της ζύμης σαν να φτιάχνουμε ένα τσουρέκι. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από κάτω τις άκρες και μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την 2η φόρμα.

Βήμα 6

Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει έως ότου διπλασιαστεί περίπου για 1.30 – 2 ώρες.

Βήμα 7

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Παράλληλα, με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο από το αυγό που έχει περισσέψει και ψήνουμε αρχικά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το ψωμί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 – 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.


Αλμυρά μπριός

Ζουμερά ντόνατς - μπριός με σάλτσα ροδάκινου!

Yλικά για τα ντόνατς 

Για τη ζύμη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
240 γρ. μηλίτη ή χλιαρό νερό
80 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό + 1 κρόκο
3 κ.σ. γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
3 + 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση ροδάκινου
6 μεσαία ροδάκινα
3 κ.σ. βούτυρο
60 γρ. λευκή ζάχαρη
80 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
3 κ.σ. μηλίτη
1/2 κ.σ. αλεύρι
Για την επικάλυψη ζάχαρης-κανέλας
1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 κ.σ. κανέλα
Εκτέλεση της συνταγής
Για τη γέμιση ροδάκινου


Βήμα 1

 Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Θέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε ελαφρώς να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε τα ροδάκινα και τα δύο είδη ζάχαρης ανακατεύουμε και και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια. Εγώ μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά στη συνέχεια δίνουμε με το μηλίτη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την κανέλα και το αλεύρι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν με τα ροδάκινα και μαγειρεύουμε για περίπου μισό λεπτό μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Για τη ζύμη

Βήμα 1

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το μηλίτη δίνουμε μία βράση αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 2

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό μηλίτη και την ξερή μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 3’-4’.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το κρόκο, το γάλα, το αλάτι και τις 3 κούπες (360 γρ.) αλεύρι και με το γάτζο ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί περίπου για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και μόλις αυτό ομογενοποιηθεί στο μείγμα, το βούτυρο το οποίο το ρίχνουμε με σταθερή ροή.

Βήμα 3

Μόλις η ζύμη έχει ομογενοποιηθεί, τη μεταφέρουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί περίπου για 1-2 ώρες.

Για τα ντοναντς και τη σύνθεση

Βήμα 1

Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας αδειάζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε 5 – 6 φορές. Στη συνέχεια με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 0.5 cm και με ένα στρογγυλό κόφτη για ζύμες κόβουμε όσο ποιο πολλά donuts μπορούμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 40 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.
*Το ζυμάρι που μας μένει μπορούμε να το πλάσουμε ξανά να το αφήσουμε μισή ώρα να ξανά φουσκώσει και στη συνέχεια να επαναλάβουμε την διαδικασία βγάζοντας αλλα 2-3 donuts.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό ταψάκι ή βαθύ πιάτο ανακατεύουμε την ζάχαρη και την κανέλα για την επικάλυψη.

Βήμα 3

 Όταν είμαστε έτοιμοι να τηγανίσουμε ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (περίπου στους 170) και τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε τα ντόνατς και στη συνέχεια τα τοποθετούμε αμέσως στο μείγμα της επικάλυψης. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα υπόλοιπα ντόνατς. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο πλάι από κάθε ντόνατ. Με προσοχή ανοίγουμε με τη λαβή από ένα μικρό κουτάλι μια τρύπα στο εσωτερικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να γεμίσουμε με το ροδάκινο.

Βήμα 5

Μεταφέρουμε τη γέμιση ροδάκινου σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε με προσοχή τα ντόνατς.

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top