Πώς η μελατονίνη επηρεάζει τον ύπνο σου

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη μαλατονίνη

Η μελατονίνη είναι ένα δημοφιλές βοήθημα ύπνου που πρέπει να πακετάρετε όταν ταξιδεύετε σε μια νέα ζώνη ώρας, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε τον κιρκάδιο ρυθμό και τον χρόνο ύπνου. Αλλά αν θέλετε να λαμβάνετε την ορμόνη κάθε βράδυ για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε για ύπνο, φροντίστε πρώτα να διαβάσετε αυτούς τους μύθους:

Tζωρτζέλα Kόσιαβα: Πώς έχασε 34 κιλά σε οκτώ μήνες

Η μελατονίνη είναι ένα συμπλήρωμα ύπνου

Ενώ η χρήση της μελατονίνης ως συμπληρώματος έχει γίνει δημοφιλής τα πιο πρόσφατα χρόνια, είναι, στην πραγματικότητα, μια ορμόνη που παράγει φυσικά το σώμα.

Και για ό,τι αξίζει, η μελατονίνη δεν διαφημίζεται (ή χρησιμοποιείται περιστασιακά) ως συμπλήρωμα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, σύμφωνα με τον David Kennaway, Ph.D., επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της Circadian Physiology Group στο Πανεπιστήμιο του Αδελαΐδα στην Αυστραλία. Εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά, η μελατονίνη απαιτεί συχνά ιατρική συνταγή και προορίζεται μόνο για βραχυπρόθεσμη χρήση.

5+1 Μύθοι & Αλήθειες για τη διατροφή!

Η μελατονίνη βοηθά στην ποιότητα του ύπνου

Μπορεί να πιστεύετε ότι επειδή η μελατονίνη σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα για ύπνο, θα βελτιώσει επίσης τη συνολική ποιότητα του ύπνου σας. Αλλά σύμφωνα με τον γιατρό λειτουργικής ιατρικής Frank Lipman, M.D., η μελατονίνη είναι πιο κατάλληλη για να επαναφέρει προσωρινά το πρόγραμμα ύπνου/του κιρκάδιου ρυθμού σας. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι βελτιώνει την ποιότητα του νυχτερινού ύπνου για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Και όπως προσθέτει ο Kennaway, η ορμόνη δεν θα σας διευκολύνει απαραίτητα να παραμείνετε κοιμισμένοι ή να φτάσετε σε βαθύ ύπνο, ακόμα κι αν σας βοηθά να κοιμηθείτε.

Είναι ασφαλές να λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρεις άλλη μελατονίνη όταν θέλεις να κοιμηθείς γρήγορα, αλλά η Shelby Harris, PsyD, DBSM, γιατρός συμπεριφοράς ύπνου και συγγραφέας του The Women's Guide to Overcoming Insomnia, έχει δηλώσει ότι η μελατονίνη καταναλώνεται καλύτερα σε χαμηλές δόσεις ( 0,5 χιλιοστόγραμμα έως 1 χιλιοστόγραμμα).

Εάν παίρνετε περισσότερα από 3 έως 5 χιλιοστόγραμμα τη νύχτα, τότε η μελατονίνη δεν είναι πιθανή για εσάς. Απλώς δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι περισσότερα από [0,5 χιλιοστόγραμμα έως 1 χιλιοστόγραμμα] ενδείκνυνται για προβλήματα ύπνου και μερικές φορές περισσότερο είναι πολύ περισσότερο. Επιπλέον, η λήψη μελατονίνης, ιδιαίτερα σε υψηλότερες δόσεις, μπορεί να συνδεθεί με ανεπιθύμητα φαινόμενα απευαισθητοποίησης, όπως εφιάλτες, νωθρότητα και πονοκεφάλους.

Η μελατονίνη δεν έχει παρενέργειες

Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή η μελατονίνη παράγεται φυσικά από το σώμα μας δεν σημαίνει ότι έρχεται χωρίς παρενέργειες όταν καταναλώνεται εξωγενώς ως βοήθημα ύπνου. Δεδομένου ότι η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, μπορεί να επηρεάσει και τις άλλες ορμόνες σας. Η λήψη πολλής μελατονίνης - πολλοί άνθρωποι χρειάζονται 3 έως 5 χιλιοστόγραμμα για να κοιμηθούν - με την πάροδο του χρόνου θα επηρεάσει τις άλλες ορμόνες σας και θα καταστείλει την ικανότητα του σώματός σας να παράγει μελατονίνη.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ενώ οι παρενέργειες της λήψης μελατονίνης είναι τυπικά ήπιες, έχουν επίσης αναφερθεί πονοκέφαλοι, αίσθημα δυσφορίας και ζάλη. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη υψηλών δόσεων με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αποβάλει τις αναπαραγωγικές ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Συντάκτης: Αγγελική Λάλου

Πηγή:www.allyou.gr 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top