«Γιατί δε μας αγαπάμε;» - Η σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους

H φιλοσοφική σύμβουλος, Νάντια Γαβαλά, αναλύει στο star.gr

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι η κοινωνία μας είναι εντελώς «απορρυθμισμένη», γεμάτη παθογένειες και έλλειψη ενσυναίσθησης. Γονείς κακοκοποιούν ή και δολοφονούν τα παιδιά τους, οι βιασμοί και οι κακοποιητικές συμπεριφορές προς πάσα κατεύθυνση αυξάνονται δραματικά. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας «παλεύουν» καθημερινά με το άγχος, την κατάθλιψη, τις αμφιβολίες, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν διέξοδο και λύση.

Πώς μπορούμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε κατάματα αυτά τα προβλήματα και να βρούμε λύση, τόσο ως μονάδες όσο και ως κοινωνία;

Η αυτογνωσία, ο αυτοσεβασμός και η υποχρέωση που έχουμε στον εαυτό μας να μας αγαπήσουμε, να μας ακούσουμε, να μας αγκαλιάσουμε, με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας, με τα όνειρα, τα πάθη και τους φόβους μας, είναι τα όπλα μας για να αλλάξουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, όπως επεσήμανε στο star.gr η φιλοσοφική σύμβουλος, Νάντια Γαβαλά.

«Γιατί δεν αγαπάμε τον εαυτό μας;»

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, μας είπε η κ. Γαβαλά.

«Προσπαθώ με αυτό που κάνω, όλο και λιγότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν λιγότερη χημεία. Αυτός είναι ένας τρόπος να ξεφύγεις από τον εαυτό σου. Και όσο και να ξεφύγουμε, κάποια στιγμή θα έρθουν πάλι μπροστά μας. Πρέπει να πλησιάσουμε τον εαυτό μας και να τον δούμε με αγάπη», υπογράμμισε. 

Πώς όταν ένας φίλος μας έχει πρόβλημα και τον χτυπάμε στην πλάτη; Πώς όταν το παιδί μας έχει πρόβλημα και το προσεγγίζουμε να δούμε τι έχει; Γιατί δεν κάνουμε το ίδιο και στον εαυτό μας; Πόσο λίγο το κάνουμε για εμάς... Είμαστε συχνά απάνθρωποι με τον εαυτό μας… Και ειδικά με τα σημεία του, τα οποία δεν έχουμε μάθει να αγαπάμε…

«Όλα αυτά έρχονται από αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί σε ένα οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση, που αποδέχεται ή όχι τα πράγματα. Είναι τόσο βαθιά περασμένα μέσα μας που δεν το καταλαβαίνουμε», ανέφερε η φιλοσοφική σύμβουλος.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, όταν δεν κάνουμε αυτό που «πρέπει», μπορεί να θυμώσουμε με τον εαυτό μας. Και ο θυμός αυτός, όταν συσσωρεύεται, μπορεί να εξωθήσει πολλούς ανθρώπους στο να κάνουν κακό στους ίδιους ή τους άλλους ανθρώπους.

Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο και οι σχέση με τον εαυτό μας

Οι ανθρώπινες σχέσεις που βρίσκονται σε κρίση, αλλά και η σχέση με τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι δύο από βασικά προβλήματα που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται έναν φιλοσοφικό σύμβουλο, όπως μας είπε η κ. Γαβαλά. 

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτεται έναν φιλοσοφικό σύμβουλο έχουν προβλήματα στις σχέσεις ή διλλήματα. Προβλήματα από τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος, τα οποία μπλοκάρουν τη λειτουργικότητά τους στην καθημερινότητα. Όταν λέμε σχέσεις, εννοούμε και τη σχέση με τον εαυτό μας. Καθώς εάν δεν μπορέσουμε να έχουμε καλή σχέση με τον εαυτό μας, δε θα έχουμε καλή σχέση και με τους άλλους. Γιατί αν δεν μπορέσουμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας, που είναι ο σημαντικός “άλλος” της ζωής μας, δε θα μπορέσουμε να συνδεθούμε και με τους άλλους ανθρώπους», τόνισε.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που επισκέπτονται την κ. Γαβαλά είναι γυναίκες. Όπως μας εξήγησε, οι γυναίκες παίρνουν την απόφαση να επισκεφτούν έναν φιλοσοφικό σύμβουλο νωρίς, όταν αρχίσουν να έχουν υπαρξιακά ζητήματα και ψάχνουν απαντήσεις, πριν δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη, οι άνδρες έχουν μια επιφύλαξη. Και όσοι αποφασίσουν να αποφασίσουν να ζητήσουν τη συμβουλή της, έχουν ήδη «μπλοκάρει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια.

Η δύναμη της αυτογνωσίας

«Ο καθένας προφανώς πρέπει να κάνει μια σοβαρή δουλειά με τον εαυτό του. Η αυτογνωσία είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια στο οποίο δε δίνουμε σημασία», συμπεραίνει η κ. Γαβαλά, τονίζοντας τη σημασία του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όσο και στη βελτίωση των δυνατοτήτων του.

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να τα μάθει αυτά. Δυστυχώς συχνά δεν έχουν ούτε οι γονείς αυτή τη δυνατότητα, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν έχουν μάθει να “σκύβουν” μέσα τους, να γνωρίσουν πραγματικά τους εαυτούς τους.

«Συνήθως όταν βλέπουμε ότι έχουμε ένα ελάττωμα, ένα κακό χαρακτηριστικό, προσπαθούμε να το κρύψουμε, να το εξαφανίσουμε, να μην το σκεφτόμαστε. Μας τρομάζει η κακή εκδοχή μας. Όλοι έχουμε και κακά στοιχεία μέσα μας. Εάν δεν μπορέσουμε να συμφιλιωθούμε με την ύπαρξη και αυτών των στοιχείων, παραμένουν θηρία. Όταν κάτι παραμένει στο σκοτάδι και είναι ξένο σε μας, γίνεται θηρίο. Και το θηρίο μπορεί κάποια στιγμή να επιτεθεί είτε σε μας, είτε σε κάποιον άλλο. Πρέπει να νιώσουμε αυτή τη συνύπαρξη και να βελτιώνουμε τα αρνητικά. Πρέπει να καλλιεργήσουμε την ηθική και τις αξίες. Αυτό έχουμε χάσει τελείως: δεν υπάρχουν αξίες. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα», υπογραμμίζει.

Η μάστιγα της έμφυλης βίας και η προσέγγιση της φιλοσοφικής συμβουλευτικής

Δε θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε την κ. Γαβαλά για την έμφυλη βία, που εν έτη 2022, αντί να εκλείπει, «γιγαντώνεται».

«Ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, από την οποία δεν έχουμε ξεφύγει. Υπάρχει μια διασύνδεση του συστήματος που ζούμε. Είναι θέμα θεσμών, όπως η οικογένεια, η θρησκεία, η εκπαίδευση. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση, στην οποία θεωρείται ότι η γυναίκα δεν μπορεί να είναι σε έναν κοινωνικό έλεγχο. Το σώμα της γυναίκας είναι ένα αντικείμενο που μπορεί ο άνδρας να εκτονώσει τις βίαιες εσωτερικές ορμές του. Αυτό ισχύει δυστυχώς συνέχεια», ανέφερε η κ. Γαβαλά. 

«Αυτές είναι παγιωμένες αντιλήψεις στο αξιακό σύστημα του δράστη. Θεωρεί ότι η γυναίκα πρέπει να ικανοποιεί τις ορέξεις του και αν δεν τις ικανοποιεί θα τιμωρηθεί. Και αυτό έχει μια προέκταση και στα παιδιά, καθώς και το παιδί είναι ένα πλάσμα που είναι υπό την κυριαρχία κάποιου άλλου. Υπάρχει ένα “πρέπει” που δεν έχει από κάτω μια φιλοσοφική αρετή, είναι ένα “πρέπει” βίαιο», πρόσθεσε.

Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουμε μάθει να παρατηρούμε την ανθρώπινη φύση μας, όπως επισημαίνει η φιλοσοφική σύμβουλος. «Όλα τα πλούσια μέρη της ανθρώπινης φύσης και ψυχολογίας παραλείπονται, όταν περιορίζουμε όλες τις ενέργειες σε μια αιτία και ένα αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα να πούμε ότι αυτός που έκανε μια κακιά πράξη είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, άρα γι΄αυτό έκανε τη συγκεκριμένη πράξη. Το να θεωρούμε ότι το ανθρώπινο πλάσμα ανταποκρίνεται με ελεγχόμενους τρόπους σε συγκεκριμένα ερεθίσματα, ελαττώνει την ανθρωπιά μας. Υπάρχει ένα σύστημα από κάτω που έχει ισοπεδώσει τους ηθικούς κανόνες. Φυσικά υπάρχουν και άνθρωποι που είναι διαταραγμένοι σοβαρά που μπορεί να οδηγηθούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές. Όμως επειδή η κατάσταση έχει παραγίνει, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει αλλού το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι όλοι διαταραγμένοι, δεν μιλάμε για μια κοινωνία διαταραγμένη. Είναι πολύ εύκολο να μεταθέτουμε μια τόσο βαριά ευθύνη σε αυτό και να λέμε ότι όλοι είναι τρελοί», υπογράμμισε.

Τι είναι η φιλοσοφική συμβουλευτική 

Η φιλοσοφική συμβουλευτική είναι η εφαρμογή της φιλοσοφίας στην καθημερινή ζωή. Απευθύνεται σε ψυχικά υγιή άτομα, όμως μπορεί να βοηθήσει συμπληρωματικά και ανθρώπους που είναι σε φαρμακευτική αγωγή. 

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που έχει διαγνωσθεί με κατάθλιψη και ακολουθεί ενδεχομένως μια φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν φιλοσοφικό σύμβουλο για να τακτοποιήσει τις σκέψεις του και να αλλάξει τη φιλοσοφία του για τη ζωή, που ενδεχομένως οδήγησε στη δημιουργία αυτού του προβλήματος:

«Η κατάθλιψη προκαλείται συνήθως από ένα άγχος και στρες, που εκφυλίζεται γιατί μένει ανεξέλεγκτο. Σιγά σιγά συσσωρεύονται τα προβλήματα, δημιουργείται ένα βουνό, ο άνθρωπος δεν μπορεί να το διαχειριστεί και καταρρέει το ψυχολογικό του σύστημα. Η φιλοσοφία είναι ένας τρόπος ζωής, είναι ένας τρόπος να βρίσκουμε διεξόδους στα προβλήματα. Τα ψυχολογικά προβλήματα συνηθώς δημιουργούνται επειδή έχουμε έναν “λανθασμένο” τρόπο σκέψης. Είναι παγιωμένες αντιλήψεις που μας κάνουν να βλέπουμε την πραγματικότητα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό που κάνει η φιλοσοφία είναι να μας δώσει φίλτρα, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας, ώστε να το δούμε με μια άλλη ματιά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το διαχειριστείς τελικά μόνος σου», μας είπε η κ. Γαβαλά.

Στις συνεδρίες γίνεται διαλογική θεραπεία. «Ακούς τον άνθρωπο, προσπαθείς να καταλάβεις την κατεύθυνση που έχει και πώς βλέπει τα πράγματα. Δεν μπορείς να τον πας πολύ μακριά από την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία του. Προσπαθείς να αντιληφθείς την προσωπική του φιλοσοφία και πάνω σε αυτή, με τον πολύ πλούσιο φιλοσοφικό στοχασμό, βρίσκεις τι του ταιριάζει, ώστε να τον βοηθήσει να ξεμπλοκάρει», επισημαίνει.

Η φιλοσοφική συμβουλευτική εστιάζει στο παρόν, δεν στέκεται στα τραύματα του παρελθόντος, καθώς το παρελθόν είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει. 

«Ο φιλοσοφικός λόγος είναι πλούσιος. Δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Εστιάζουμε στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του, σε τι φάση είναι στην παρούσα στιγμή. Οι ανάγκες αλλάζουν με τον καιρό», τονίζει. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top