Άλλα λέει η μάνα, άλλα ο πατέρας

Όταν δεν υπάρχει κοινό γονεϊκό στυλ

μαμά και μπαμπάς

Για να κάνεις παιδί με τον σύντροφό σου, υποθέτω ότι έχεις συζητήσει μαζί του βασικά θέματα διαπαιδαγώγησης και έχετε κοινές αξίες.

Τι, όχι; Εάν νιώθεις έτοιμη να γίνεις μαμά, και ακόμα δεν έχεις μπει σε τέτοιου είδους κουβέντες με τον μελλοντικό μπαμπά, σου προτείνω να το κάνεις. Γιατί;

Στην πορεία και ενώ το μωρό θα έχει πια γεννηθεί, θα διαπιστώσεις πως μπορεί να υπάρχουν δεκάδες αφορμές για συζήτηση ή διαφωνία σε καθημερινή βάση. Και όλο αυτό εντείνεται όσο το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να  συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις της οικογένειας.

Θα το έχεις δει σε πολλές οικογένειες να συμβαίνει: Το παιδί τραβιέται πότε από τη μια πλευρά και πότε από την άλλη, ακόμα και για μικρά ζητήματα καθημερινότητας που θα μπορούσαν να επιλυθούν απλά και ήρεμα. 

Πώς όμως αυτό είναι δυνατόν αφού η μαμά και ο μπαμπάς διαφωνούν κάθετα; 

Αποτέλεσμα; Το παιδί: 

- Δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι πρέπει και τι όχι να κάνει, για τους κανόνες που διέπουν την οικογένεια, για το τι είναι επιτρεπτό και τι δεν είναι. 

- Όταν βλέπει ότι οι γονείς τσακώνονται για θέματα που το αφορούν, ενδεχομένως να δημιουργήσει συμμαχία με έναν από τους δύο γονείς (προφανώς με τον πιο ελαστικό). 

 - Θα καταλήξει να υποτιμά έναν από τους δύο γονείς, ή και τους δύο καθώς το κλίμα θα είναι συνεχώς τεταμμένο μέσα στο σπίτι και δεν θα υπάρχει η ασφάλεια που κάθε παιδί αποζητά. 

Και δεν θα ήθελες να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί που να ζει έτσι, σωστά; Για αυτό σου λέω, κάνε την κουβέντα. 

Συντάκτης:Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Πηγή:allyou.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top