Tέσσερις περιπτώσεις όπου το στρες επηρεάζει το γαστρεντερικό σου σύστημα

Τι μπορείς να κάνεις γι΄ αυτό!

Στρες και Γαστρεντερικό  Σύστημα

Τα πιο κοινά προβλήματα του γαστρεντερικού μας συστήματος (ΓΣ) είναι μεταξύ άλλων η καούρα, το πρήξιμο, η δυσκοιλιότητα και το IBS (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου). Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, όμως, πόσα από αυτά οφείλονται ή επιδεινώνονται με το στρες; 

Το ΓΣ μας διαθέτει το δικό του νευρικό σύστημα, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα και δομείται παρομοίως με το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Όχι μόνο είναι παρόμοια στη δομή, αλλά χρησιμοποιούν και τα ίδια μηνύματα για την επικοινωνία τους, τους νευροδιαβιβαστές, όπως πχ. τη σεροτονίνη. Λόγω αυτής της σύνδεσης, το στρες μπορεί να επιδεινώσει τις γαστρεντερικές διαταραχές και αντιστρόφως, οι γαστρεντερικές διαταραχές να εντείνουν το στρες. 

Μελέτες δείχνουν ότι το στρες επιδρά στο ΓΣ με πολλούς τρόπους, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα μας. Μερικοί από αυτούς είναι: 

1.    Δυσκοιλιότητα

Οι κινήσεις του ΓΣ συντελούνται με τη βοήθεια των λείων μυών. Αυτού του τύπου οι μύες συσπώνται ακούσια, δημιουργώντας μια κυματοειδή κίνηση, την περίσταλση. Αυτό επιτρέπει τη μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα και λειτουργεί βέλτιστα όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Αν βιώνεις έντονο στρες, ο οργανισμός σου δε δίνει προτεραιότητα στην περίσταλση, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι… διαδικασίες. 

2.    Ευαίσθητο στομάχι 

Ο εγκέφαλος και το ΓΣ βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους. Όταν στρεσάρεται ο εγκέφαλος «μεταφέρει» αυτό το αίσθημα και στο ΓΣ και ιδιαιτέρως στο στομάχι. Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιθανό να αισθανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι μας, όταν έχουμε στρες. Πέρα από αυτό, η ευαισθησία στο στομάχι είναι πολύ κοινή σε άτομα με IBS. 

3.    Λιγότερα καλά βακτήρια 

Η υγεία του εντερικού μικροβιώματος επηρεάζεται από τη διατροφή μας, αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ΓΣ. Όταν βιώνουμε στρες, το περιβάλλον του ΓΣ γίνεται αφιλόξενο για τα καλά βακτήρια που θέλουμε να αποικίζουν το έντερο μας. Η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος μπορεί να επανέλθει με αλλαγές στη διατροφή και με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων. 

4.    Πρήξιμο 

Όταν ο οργανισμός βιώνει στρες, έχει ως προτεραιότητα τις αντιδράσεις του εγκεφάλου και των μυών. Η ροή του αίματος αυξάνεται σε εκείνες τις περιοχές και μειώνεται από άλλες, όπως το ΓΣ. Αυτό δυσκολεύει το ΓΣ να θεραπεύει τον εαυτό του από τη φυσιολογική φθορά και επιπροσθέτως, όταν δεν υπάρχει αρκετή ροή αίματος, είναι πιο δύσκολο για τις τροφές να μετακινηθούν κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα. Όλα αυτά σε συνδυασμό οδηγούν σε έντονο πρήξιμο.  

Ας μη γελιόμαστε, το στρες στην καθημερινότητα μας είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης και ελάττωσης του. Αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια σε δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν και παρατήρησε τις αλλαγές στο ΓΣ. Δεν το ονομάζουν τυχαία δεύτερο εγκέφαλο. 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top