Bιταμίνη D: Σε ποιες τροφές μπορείτε να τη βρείτε

Ποιες τροφές αυξάνουν την πρόσληψη βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας, που χρησιμοποιείται από το σώμα μας σε διαδικασίες όπως η ανάπτυξη των οστών, αλλά και η καλή λειτουργία του πεπτικού και του νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη βιταμίνης D τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, μιας που το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού φαίνεται πως διαθέτει πολύ μικρότερα αποθέματα από όσα θα έπρεπε.

Αν είστε κι εσείς ένας από τους ανθρώπους που έχει διαπιστώσει έλλειψη της βιταμίνης D, δείτε τι μπορείτε να κάνετε εύκολα και γρήγορα ώστε να αυξήσετε την πρόσληψή της.

Kι όμως υπάρχουν υγιεινά τσιπς

Περάστε χρόνο στον ήλιο

Φορώντας πάντα αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου, περάστε χρόνο στον ήλιο, μιας που αυτός είναι μια από τις βασικές πηγές της βιταμίνης D. Αν έχετε δε πιο σκούρα επιδερμίδα, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο έκθεσης σε αυτόν, καθώς η μελανίνη του δέρματός σας μπορεί να σταθεί εμπόδιο για τη δημιουργία της βιταμίνης. 8-15 λεπτά την ημέρα θα κάνουν τη διαφορά.

Καταναλώστε λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και οι σαρδέλες, αλλά και τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα όστρακα, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D και μπορείτε να τα καταναλώνετε άφοβα για μεγαλύτερη πρόσληψη από αυτήν.

Καταναλώστε μανιτάρια

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μανιτάρια, την απόλυτη φυτική πηγή βιταμίνης D. Τα άγρια μανιτάρια μάλιστα, είναι αυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στη βιταμίνη. Καταναλώστε τα φυσικά μόνο αν ξέρετε να τα μαζεύετε με ασφάλεια.

Καταναλώστε περισσότερους κρόκους αβγού

Ο κρόκος του αβγού μπορεί να είναι μια λιπαρή διατροφική επιλογή, είναι όμως και γεμάτη από βιταμίνη D. Καταναλώστε τον το πρωί σε μια ομελέτα ή σαν κολατσιό που θα απολαύσετε στον ήλιο!

Πόσους καφέδες τη μέρα πρέπει να πίνουμε;

Καταναλώστε τροφές εμπλουτισμένες με βιταμίνη D

Στην αγορά θα βρείτε συσκευασμένα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα σε έξτρα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, όπως γιαούρτια, δημητριακά πρωινού, χυμούς και πολλά ακόμα.

 

Πάρτε ένα συμπλήρωμα

Ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα είναι πάντα μια καλή επιλογή, σε δοσολογία ανάλογη φυσικά με τις ανάγκες του οργανισμού σας. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού και του φαρμακοποιού σας.

Δοκιμάστε μια UV lamp

Μια λάμπα που εκπέμπει UV-B ακτινοβολία μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό σας, είναι όμως μια ιδιαίτερα ακριβή επένδυση. Συνηθίζεται σε μέρη με πολύ περιορισμένο φυσικό φως και είναι φυσικά μια εξειδικευμένη αγορά που μπορείτε να συζητήσετε με γιατρούς ή φαρμακοποιούς μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

Συντάκτης: Ναταλία Πετρίτη

Πηγή:www.allyou.gr

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top