Μία διατροφολόγος απαντά: Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε παγωτό

Είναι θρεπτικό για τον οργανισμό μας;

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό και μάλιστα καλοκαιριάτικα; Αλλά, όσο και αν το αγαπάμε, πάντα σκεφτόμαστε τις θερμίδες που έχει.

Η διατροφολόγος Ιωάννα Μασούρα, με ειδίκευση στη δημόσια υγεία και διατροφή μάς λύνει όλες τις απορίες γύρω από αυτό το υπέροχο κατά τα άλλα επιδόρπιο.

6 τρόποι να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες πριν από την περίοδο

Είναι καθόλου θρεπτικό το παγωτό;

Καταρχάς, τα συνήθη υλικά για την παρασκευή του παγωτού είναι γάλα, αυγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, χυμοί φρούτων, γλυκαντικές ουσίες (όπως ζάχαρη), γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, χρώματα και αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως σιρόπι σοκολάτας, καραμέλας και φρούτων, κομμάτια σοκολάτας, ξηροί καρποί, κομμάτια φρούτων. Παρόλο που το παγωτό περιέχει αρκετό λίπος, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Α, D, Ε, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 

Πόσο συχνά κάνει να καταναλώνω παγωτό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;

Η αλήθεια είναι πως το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες, όσο και από πλευρά λιπαρών. Οπότε, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο (2 με 3 φορές την εβδομάδα). Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται περίπου από 75 έως 240 kcal ανά 100 γρ. Συγκεκριμένα, το παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας) έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, όπως και το παγωτό βανίλιας ή φρούτου (π.χ. φράουλα) σε σχέση με το παγωτό σοκολάτας ή το παρφέ. Εννοείται ότι οι γρανίτες, τα σορμπέ και το παγωτό γιαούρτι αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν ελέγξει την πρόσθετη ζάχαρη. 

Μερικά παραδείγματα: 

Παρφέ: 245kcal

Σοκολάτα: 235kcal

Βανίλια: 180kcal

Παγωτό φρούτων: 130kcal

Τύπου 0%: 125 kcal

Γρανίτα: 105 kcal

Παρ’ όλα αυτά, η ακριβής περιεκτικότητα κάθε παγωτού σε θερμίδες, εξαρτάται από τα υλικά (ποιοτικά και ποσοτικά) και τη μέθοδο παρασκευής του.

5 υγιεινές διατροφικές συνήθειες που καιρός είναι να ξεκινήσεις

Τελικά να επιλέξω . . σορμπέ παγωτού;

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν σορμπέ, καθώς για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια υλικά παρασκευής του σορμπέ είναι φρούτα, νερό και ζάχαρη. Είναι μια εναλλακτική και πιο διαιτητική επιλογή, παρ’ όλα αυτά επειδή και αυτό περιέχει αρκετή ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. 

Παγωμένο γιαούρτι;

Είναι αλήθεια ότι το παγωμένο γιαούρτι συχνά έχει λιγότερο λίπος από το παγωτό (είναι φτιαγμένο με γάλα και χωρίς κρέμα), αλλά μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη, καθώς συχνά συνοδεύεται από σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότο, φυστικοβούτυρο κ.ά., που αυξάνουν κατά πολύ το θερμιδικό φορτίο του παγωμένου γιαουρτιού. Προτίμησε γιαούρτι με μειωμένα σε λιπαρά και βάλε το στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες. Ακολούθως, συνοδέψε το με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα φρούτου (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) και λίγα αμύγδαλα.

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή: Mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top