Eσύ ξέρεις τι είναι το φόνιο που είναι και χαμηλό σε λιπαρά;

Μήπως να το εντάξεις τελικά στη διατροφή σου;

φόνιο- ευεργετικές τροφές

Παρά το κάπως περίεργο όνομά του, αυτό το είδος δημητριακού αξίζει να το συμπεριλάβεις στη διατροφή σου για την υγεία και ευεξία σου.

Το φόνιο καλλιεργείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ασία και στην Αφρική. Παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό ως δημητριακό,διαθέτει ποικίλες θρεπτικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μέτριο ως χαμηλό σε πρωτεΐνες και πολύ χαμηλό σε λιπαρά.

Tα σημάδια που δείχνουν πως πάσχεις από αδηφαγική διαταραχή

Περίπου 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο  παρέχει:

Θερμίδες: 170

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Λίπος: 0,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια

Ίνες: 4% της ημερήσιας αξίας (DV)

Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Β , συμπεριλαμβανομένης της θειαμίνης, της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων, καθώς και για την παραγωγή ενέργειας.

Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) υποστηρίζει ότι το φόνιο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από όλους τους σπόρους. Γι΄αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για όσους δεν καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως οι vegans και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. 

Το φόνιο δεν περιέχει γλουτένη, γι' αυτό μπορεί να καταναλωθεί από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Το φόνιο, παράλληλα, περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο επιβραδύνει τη πέψη και την απορρόφηση στο λεπτό έντερο. Τα ανθεκτικά άμυλα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

Aυτές οι τροφές είναι νόστιμες και πλούσιες σε ασβέστιο

Όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Το φόνιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση βέλτιστης υγείας και ευεξίας. 

 

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου 

Χρησιμοποίησε το σε χυλό με τον ίδιο τρόπο που θα έκανες με τη βρώμη.
Πρόσθεσέ το σε σούπες και στιφάδο.
Πασπάλισέ το σε σαλάτες.
Χρησιμοποίησε αλεύρι φόνιο σε ψημένα προϊόντα όπως ψωμί, μπισκότα, κέικ και μπαρ.

Επιμέλεια: Mylife Team

Πηγή:Mylife.com.cy

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top