Ποίημα Πάφιου ποιητή μελοποίησε ο Μ. Πλέσσας

Έχει τον προσωρινό τίτλο: «Καλωσόρισμα στην Πάφο- το 1183 πΧ» του Βαγγέλη Μαυρονικόλα

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας, μελοποίησε ποίημα του Πάφιου ποιητή Βαγγέλη Μαυρονικόλα.

Ο συνθέτης αποδέχτηκε σχετική πρόταση από τον δήμαρχο Πάφου, Φάιδωνα Φαίδωνος, να μελοποιήσει ένα ποίημα ως Ύμνο για την πόλη, η οποία το 2017 θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ξδξδξ55555.jpg
(Βαγγέλης Μαυρονικόλας)

Μεταξύ τεσσάρων ποιημάτων, που ήταν τα επικρατέστερα, ο συνθέτης επέλεξε το ποίημα του Βαγγέλη Μαυρονικόλα με προσωρινό τίτλο «Καλωσόρισμα στην Πάφο- το 1183 πΧ» και το τέλος της επωδού το ονόμασε «Χρυσοφιλούσα Πάφος».

Ο Μίμης Πλέσσας σε επιστολή του προς τον δήμαρχο αναφέρει πως μελοποίησε το ποίημα και θα δοκιμάσει να το ενορχηστρώσει και ζήτησε να ενημερωθεί, αν ο Ύμνος θα είναι για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία ή για μπάντα και αντρική χορωδία.

Ο Βαγγέλης Μαυρονικόλας είπε πως το ποίημά του είναι εμπνευσμένο από την υποδοχή των Αχαιών στις ακτές της Πάφου, μετά τη θαλασσοθύελλα, κατά την επιστροφή τους από τον Πόλεμο της Τροίας. Επισήμανε δε ότι ο πολιτισμός που διατηρείται και χαρακτηρίζει την Πάφο του σήμερα είναι ο ελληνικός, όπως τον μετέφεραν οι Αχαιοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top