Δάκρυσε ο Πύρρος Δήμας: “Έφυγε” αλλά με έβλεπε από ψηλά και με ακολουθούσε

Το παράπονο του χρυσού Ολυμπιονίκη

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Πύρρου Δήμα στη «Μεγάλη Εικόνα»

O Πύρρος Δήμας έχει χαρίσει σπουδαίες στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό, αφού έχει ανέβει στο υψηλότερο βάθρο με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος.

Πύρρος Δήμας: Με την Αφροδίτη Σκαφίδα στην παρουσίαση του βιβλίου του

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών έκανε μια σύντομη αναδρομή πίσω στον χρόνο και μίλησε για τα γεγονότα που τον «σημάδεψαν» στην αθλητική αλλά και την προσωπική του ζωή.

Πύρρος Δήμας – Αφροδίτη Σκαφίδα: Συγκατοίκηση στα βόρεια προάστια

Ο Πύρρος Δήμας έκανε μια αναδρομή στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του

Ο Πύρρος Δήμας έκανε μια αναδρομή στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του

Ο σπουδαίος αθλητής αποφάσισε να γράψει τη βιογραφία του, αφού μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 κρέμασε τα παπούτσια του.
«Δεν είναι εύκολο να λες τα εσώψυχα σου σ’ ένα βιβλίο. Στο βιβλίο υπάρχει και έρευνα για το πως ήταν τα πράγματα εκεί (σ.σ. Αλβανία) την εποχή εκείνη, το πώς άνοιξαν τα σύνορα, πώς ήρθαν πολλοί Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί στην Ελλάδα. Είναι και λίγο ιστορικό. Μου το έχουν πει πως μοιάζει με ταινία και αυτή την στιγμή το βιβλίο μεταφράζεται και στα αγγλικά. Είμαι αυτός που είμαι, δεν έχω να κρύψω κάτι. Και χαίρομαι. Ήμουν ευσυγκίνητος, αλλά με τα χρόνια είμαι ακόμη πιο πολύ. Η ζωή μου χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Το ένα κομμάτι είναι η Αλβανία μέχρι τα 19 μου, το άλλο μέχρι το 2004 και το τρίτο από το 2004 και μετά» εξομολογήθηκε στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα».

«Λύγισε» ο Δήμας για τον Νικολαΐδη: «Δε θα πάω στην κηδεία, δεν αντέχω»

«Το 2004 μπορεί να μην πήρα το χρυσό, αλλά ο κόσμος για 13 λεπτά μου χάρισε το χρυσό. Όσο και να το βλέπεις στο βίντεο δεν είναι το ίδιο με αυτό που έζησα εδώ μέσα. Τα μετάλλια είναι σαν τα παιδιά σου, τα αγαπάς όλα το ίδιο. Η προσπάθεια και η κούραση και όλες οι στιγμές, δεν μπορείς να τις ξεχωρίσεις. Θυμάμαι 1,5 μήνα πριν τους Ολυμπιακούς που ήμουν εδώ και είχα πρόβλημα στο γόνατο, καθόμουν και ένιωθα σαν να μου έβαζαν ένα πιρούνι μέσα στο γόνατο. Μία εβδομάδα πριν δεν ήξερα αν θα συμμετέχω. Αν δεν ήταν στην Αθήνα δεν άξιζε να λάβω μέρος. Πήρα μέρος επειδή ήταν εδώ και δεν έρχεται η Ολυμπιάδα κάθε χρόνο εδώ. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που αγωνίστηκα στη χώρα μου», πρόσθεσε.


Ο ρατσισμός και τα δάκρυα για τη γιαγιά του


Σε ηλικία 19 ετών έβαλε λίγα πράγματα στη βαλίτσα και ήρθε στην Ελλάδα από τη Βόρειο Ήπειρο. Ο Πύρρος Δήμας όπως και άλλοι συμπατριώτες βίωσε τον ρατσισμό και αυτό είναι το μεγάλο του παράπονο.

Ο Πύρρος Δήμας με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου που επιμελήθηκε την αυτοβιογραφία του

Ο Πύρρος Δήμας με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευσταθίου που επιμελήθηκε την αυτοβιογραφία του

«Οι Βορειοηπειρώτες ήρθαν και ήταν οι Αλβανοί, αυτό ήταν ένα μεγάλο παράπονο. Οι Πόντιοι έρχονταν από τη Ρωσία και έπαιρναν κατευθείαν διαβατήριο. Για εμάς ήταν Γολγοθάς, με χαρτιά, Αλλοδαπών. Δεν μπορώ να περιγράψω την ταλαιπωρία».

Ιδιαίτερα ευσυγκίνητος μίλησε για τη μεγάλη αγάπη που είχε στη γιαγιά του Ελένη που έχει «φύγει» από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια. «Η γιαγιά μου ξυπνούσε και πήγαινε και μου μάζευε μούρα, μου τα έκανε με ζάχαρη. Το 1990 την τελευταία φορά που την είδα το καλοκαίρι είχα μαζέψει λεφτά και πήγα να της ψωνίσω. Και έλεγε “τόσα να στα δώσει ο Θεός”. Μπορεί να “έφυγε”, αλλά με έβλεπε από εκεί ψηλά και με ακολουθούσε».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top