Σταύρος Λογαρίδης: «Έφυγε» από τη ζωή το θρυλικό μέλος των Poll

Γνωρισε τεράστια επιτυχία με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Poll και του Σταύρου Λογαρίδη είναι το Άνθρωπε Αγάπα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο σπουδαίος συνθέτης και τραγουδιστής, Σταύρος Λογαρίδης.

Ο γνωστός καλλιτέχνης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο αφήνοντας πίσω του σπουδαίο έργο. Ξεχώρισε ως μέλος της θρυλικής μπάντας Poll, παρέα με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς

Ποιος ήταν ο Σταύρος Λογαρίδης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Σεπτεμβρίου του 1953.

Ξεκίνησε τη μουσική πριν πάει σχολείο με την καθοδήγηση του παππού του που ήταν άρχων πρωτοψάλτης στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο χειροτονημένος από τον Αθηναγόρα.

Ο πατέρας του έπαιζε κιθάρα και η μητέρα του ακορντεόν.

Την πρώτη κιθάρα του την απέκτησε 10 ετών όταν πρωτοάκουσε την μουσική των sixties. Δεκατεσσάρων ετών έφτιαξε το συγκρότημα Juniors και τον ίδιο χρόνο το group Sphinx. Οι Sphinx πήρανε μαζί με τον Άλεξ Μπανάκη, τον Νάκη Σαρή και τον Μιχάλη Ασπιώτη το πρώτο βραβείο παντουρκικού διαγωνισμού μουσικής που κήρυξε η εφημερίδα Hurriyet τότε.

Στα 15 του έρχεται στην Αθήνα και πάει στην τότε Polydor και κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με τον αστείο τίτλο Ήταν μια μικρούλα και μελαχρινούλα.

Συνεργάζεται με τον οργανίστα των Charms και συμμετέχει για να βγάλει λεφτά σε φωνητικά του Χατζηδάκη στις ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο τότε διευθυντής της Polydor Ν. Αντύπας επιμένει να τον γνωρίσει σε κάτι μουσικούς με “πολύ ωραία τραγούδια” όπως έλεγε για να δημιουργηθεί ένα συγκρότημα το 1970. Ο Σταύρος προσπαθούσε να εξηγήσει στον Αντύπα ότι τα συγκροτήματα δεν φτιάχνονται με συνοικέσια εταιρειών αλλά μέσα από φιλίες. Μετά όμως από επιμονή και πιέσεις τον πείθει να πάει στο σπίτι των μουσικών να ακούσει τα τραγούδια και να τους γνωρίσει. Εκεί γνωρίζεται για πρώτη φορά με τον Κ. Τουρνά, τον Robert Williams και τον Κ. Παπαιωάννου.

Ενθουσιάζεται από τα τραγούδια και ξεχνάει τις αρχές του περί “group φιλίας”. Ξεκινάνε οι πρόβες και φτιάχνετε το group Poll που θα κάνει δύο μεγάλους δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το Άνθρωπε και το Λευκό Album. Καθώς και μια σειρά 45άρια singles. Ο Σταύρος αποχωρεί από το συγκρότημα όταν οι υπόλοιποι του group παίρνουν την απόφαση να εμφανιστούν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.

Ακούστε το Πρώτο Τραγούδι

Το Πρώτο Τραγούδι

Φτιάχνει το συγκρότημα Ακρίτας, κυκλοφορεί ομώνυμο άλμπουμ που πουλιέται στη Γερμανία και Ιαπωνία και θεωρείται ένα από τα πιο προοδευτικά άλμπουμ όλων των εποχών στον κόσμο. 

Αργότερα θα έρθει στο συγκρότημα και η Α.Μac Kinnon και ο Γ. Παπαδόπουλος όπου και ταξίδεψαν Λονδίνο για να γράψουν με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ηχογράφησαν 5 τραγούδια που έμειναν ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα. 

Ακούστε το τραγούδι των Poll, Έλα Ήλιε μου

Τηλεόραση και κινηματογράφος

Μέχρι το 1977 θα κάνει μουσική για δύο τηλεοπτικά σίριαλ, τη Μενεξεδένια Πολιτεία του Α. Τερζάκη, για την οποία έγινε μια μεγάλη δίκη στο Λονδίνο το 1986, διότι ο εκδότης του Λογαρίδη, η ΕΜΙ Λονδίνου, θεώρησε ότι έπρεπε να μηνύσει την WARNER Αμερικής και τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για προσβολή εκδοτικών δικαιωμάτων…

Επίσης έκανε τη μουσική για τη σειρά Οικογένεια Ζαρντή του Κ. Χατζηαργύρη στην κρατική τηλεόραση. Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία μεγάλου μήκους Η Φόνισσα του Αλ. Παπαδιαμάντη όπου κι απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην πρώτη μεταπολιτευτική κι επεισοδιακή του πρεμιέρα με κριτική επιτροπή την Μελίνα Μερκούρη, Μάνο Λοΐζο, Νίκο Κούνδουρο κ.α.

Συμμετείχε ενεργά στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κινηματογράφου με συνεργασίες και φιλίες με τον Πανουσόπουλο, τον Νικολαΐδη, τον Φέρρη, τον Περράκη, τον Κούνδουρο, Αντ. Καφετζόπουλο κι άλλους.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top