Πρίγκιπας Φίλιππος: «Επτασφράγιστο μυστικό» η διαθήκη του για 90 χρόνια!

Πότε επινοήθηκε ο συγκεκριμένος νόμος;

Δείτε στο ρεπορτάζ από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star για την κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου

Για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας και της αξιοπιστίας της βρετανικής Μοναρχίας, η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ που έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου, θα παραμείνει σφραγισμένη τουλάχιστον 90 χρόνια, όπως αποφάνθηκε χθες δικαστήριο του Λονδίνου.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Άφησε 30 εκατομμύρια λίρες σε τρεις υπαλλήλους του

Σύμφωνα με τη νομοθετική πρόβλεψη του 1910, ο δικαστής Σερ Άντριου ΜακΦάρλειν έκρινε ότι η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, θα πρέπει να σφραγισθεί κι ότι κανένα αντίγραφο δε θα πρέπει να αντιγραφεί για το αρχείο ή να διατηρηθεί ως δικαστικό έγγραφο.

Βασίλισσα Ελισάβετ Πρίγκιπας Φίλιππος

Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ σε μια από τις τελευταίες τους εμφανίσεις /Φωτογραφία AP Images

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο ντόρος που θα προκαλούσε η δημοσιοποίηση της διαθήκης θα ήταν τόσο μεγάλος κι εντελώς αντίθετος προς το σκοπό της διατήρησης της τιμής του ανώτατου άρχοντα, αναφέρει ο δικαστής.

Με βάση την επίμαχη σύμβαση, μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της Βασιλικής Οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, εκείνη του πρίγκιπα Φιλίππου δε θα είναι ανοικτή για δημόσιο έλεγχο. Μάλιστα, θτα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συζητήσουν σε 90 χρόνια για να αποφασίσουν αν θα ανοίξει ή όχι.  

Πρίγκιπας Φίλιππος: H διαθήκη, η αμύθητη περιουσία κι η αδυναμία στη Louise

Σύμφωνα με τον σερ ΜακΦάρλειν, ο ίδιος έχει επιφορτιστεί με την ασφάλεια ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο ίδιος εξήρε την ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία για τις προσωπικές στιγμές της ζωής των μελών της βασιλικής οικογένειας προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και όσων βρίσκονται γύρω της. Ο δικαστής σερ Άντριου ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου, ούτε γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό της.  

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον θάνατο του Φίλιππου

Γιατί μένουν κλειστές οι διαθήκες της βασιλικής οικογένειας; 

Όπως αναφέρει το BBC, το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε από το δικαστήριο, ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος, γνωστός «γυναικάς» της εποχής του και μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαίρη, ο οποίος απεβίωσε το 1910. Από την πλευρά του, ο βασιλικός εμπειρογνώμονας Μάικλ Νας, συγγραφέας για τις βασιλικές διαθήκες στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, έσπευσε να τονίσει ότι ο νέος νομικός μηχανισμός επινοήθηκε αφού ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια από τη βασίλισσα στην ερωμένη του, την κοντέσα του Κίλμορι. Γεγονός που δεν ήθελε η βασιλική οικογένεια να μαθευτεί...

Πρίγκιπας Φίλιππος Παιδιά

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος με τα παιδιά του /Φωτογραφία AP Images

Ένας φάκελος που περιέχει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φραγκίσκου βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο του σερ Άντριου, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι αυτές της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας, που πέθανε το 2002. Ο σερ Άντριου πρόσθεσε ότι, μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από ενδεχομένως, εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι. Αυτοί θα αποφασίζουν αν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο σερ Άντριου είπε ότι κάποια βασιλική διαθήκη μπορεί να μην δημοσιευτεί ποτέ, έστω και εν μέρει.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πώς ήταν σαν σύζυγος στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, όμως ο σερ Άντριου υποστήριξε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «αναλογικά έγκυρο και επαρκές» χρονικό διάστημα.

Η διαθήκη της πριγκίπισσας Νταϊάνα άνοιξε μετά τον θανατό της 

Στη περίπτωση της πριγκίπισσας Diana η διαθήκη της δε σφραγίστηκε. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της Βασιλικής οικογένειας, η διαθήκη της αξέχαστης «πριγκίπισσας του λαού» δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της, το 1997, αποκαλύπτοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας της θα δινόταν υπο τη μορφή καταπιστεύματος στους γιους της, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, μέχρι να έφταναν στην ηλικία των 25 ετών.

Βασιλική Οικογένεια

Φωτογραφία της βασιλικής οικογένειας από τη δεκαετία του '60 /Φωτογραφία AP Images

Από την πρώτη μέρα που έφυγε ο Φίλιππος από τη ζωή, ο οποίος όπως και ο πρίγκιπας Φραγκίσκος, ήταν διαβόητος για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις,  οι φήμες έδιναν και έπαιρναν,  ότι «δεν ξέχασε τις τελευταίες αγαπημένες του και κυρίως την πιο πρόσφατη στενή φίλη του, την Πένυ - πρώην Ρόμσεϊ και τώρα Κόμισσα Μαουντμπάτεν  της Βιρμανίας. Ξανθιά, λεπτή και ακόμα εντυπωσιακά όμορφη, η Πένυ, η οποία ήταν 32 χρόνια νεότερη από τον Φίλιππο, γνώριζε τον Δούκα εδώ και δεκαετίες και ήταν η συνοδηγός του  σε αγώνες οδήγησης από το 1994. Όταν ο Δούκας οδηγούσε ακόμα ανταγωνιστικά, ταξίδεψαν τη χώρα μαζί για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top