Αλέξης Μάρδας: Η πολυτάραχη ζωή του και η φιλία του με τους Beatles

Ο 75χρονος παραγωγός βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι

Αλέξης Μάρδας: Η πολυτάραχη ζωή του και η φιλία του με τους Beatles

Θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο, έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Αλέξη Μάρδα, ο οποίος είχε διατελέσει μάνατζερ του θρυλικού συγκροτήματος των Beatles.

Ο θάνατός του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ωστόσο τις απαντήσεις αναμένεται να δώσει η νεκροψία-νεκροτομή.

Τα τελευταία χρόνια, ο διάσημος παραγωγός, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, συγκεκριμένα υπέφερε από παραμορφωτική αρθρίτιδα, που έχει καταστήσει αρκετά δύσκολη την καθημερινότητα του.

Η γνωριμία του με τα «σκαθάρια»!

Ο Αλέξης Μάρδας γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα. Μετακόμισε από την Ελλάδα στην Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του '60 και το 1963 συνάντησε εκεί τον Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones. Το συγκρότημα του ανέθεσε να σχεδιάσει έναν τρόπο για να συνδεέει τον ήχο με τα φώτα για τις live εμφανίσεις του.

Έγινε φίλος με τον John Dunbar, ιδιοκτήτη της γκαλερί Indica στο Λονδίνο και συγκατοίκησαν σε ένα διαμέρισμα στην Bentinck Street. Εκεί το 1966 ήταν η πρώτη συνάντηση του Αλέξη Μάρδα με τον Τζον Λένον. Ο Λένον μάλιστα του έδωσε το παρατσούκλι Magic Alex, λόγω τις απίστευτης τεχνολογικής και επιστημονικής του γνώσης.  Αυτό που τον εντυπωσίασε ήταν το «Nothing Box» ένα μικρό πλαστικό κουτί με αναβοσβήνοντα φώτα το οποίο ο Λένον χάζευε επί ώρες υπό την επήρεια των  LSD.

Στη συνέχεια το θρυλικό «Σκαθάρι» τον έχρισε γκουρού και έτσι έγινε ένα αναπόσπαστο μέλος των Beatles μόλις ολοκλήρωσαν τις περιοδείες τους. 

«Επειδή ο Τζον τον είχε ονομάσει γκουρού, αυτό ίσως των ωθούσε να προσπαθεί να συμπεριφέρεται ως γκουρού για να μην τον απογοητεύσει. Εγώ δεν τον μεταχειριζόμουν έτσι. Πίστευα απλά ότι ο τύπος είχε απίστευτες ιδέες» δήλωνε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. 

Το 1967 οι  Beatles δημιουργούν μία επιχείρηση για τον... Μάρδα ονόματι Fiftyshapes Ltd. και εκείνος αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει για το συγκρότημα. Αργότερα γίνεται ένας από τους πρώτους υπαλλήλους του νεοσύστατου Apple Corps, κερδίζοντας 40 λίρες την εβδομάδα και λαμβάνει το 10% όλων των κερδών που πραγματοποιούνται από εφευρέσεις του.

Γιατί οι Beatles των φώναζαν «Έλληνα μάγο»!

Οι Beatles λόγω των εφευρέσεων του συνήθιζαν να τον φωνάζουν και «Έλληνα μάγο». Εφευρέσεις όπως «μπογιά» που μπορεί να κάνει τα πράγματα αόρατα ή «ηλεκτρικό χρώμα» που θα μπορούσε να αλλάξει το χρώμα του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός διακόπτη και άλλα.

Ο Μάρδας παρέμεινε στην  Apple μέχρι το 1969, μελετώντας την οπτικοακουστική τεχνολογία, αλλά δημιουργώντας λίγα πράγματα επί της ουσίας. 

« Ο Magic Alex ανακάλυψε το ηλεκτρικό χρώμα, που. Ζωγραφίζεις το σαλόνι σου, το συνδέεις και οι τοίχοι ανάβουν(...) ένας θεός ξέρει τι άλλο είχε ανακαλύψει...» έλεγε ο Ρίνγκο Σταρ.

Το 1969 ο μάνατζερ του συγκροτήματος, Allen Klein αποφασίζει να «καθαρίσει» την ομάδα. Κάποιοι απολύθηκαν και κάποιοι αποχώρησαν μόνοι τους. Ανάμεσά τους ήταν και ο Αλέξης Μάρδας.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στο Κολωνάκι ο Αλέξης Μάρδας-Ήταν ο μάνατζερ των Beatles

Αλέξης Μάρδας: Ο γάμος του με την ηθοποιό Τάνια Τρύπη το 1993- ΒΙΝΤΕΟ

Όταν οι Beatles αποκαλούσαν τον Αλέξη Μάρδα “Magic Alex”- Η λαμπερή ζωή του Έλληνα μπον βιβέρ δίπλα στα διάσημα σκαθάρια

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top