Σαν σήμερα στις 10 Απριλίου του 1826 οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Το γεγονός συνέβη τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.
Έξοδος του Μεσολογγίου: Οι μαρτυρίες για τους Ελεύθερους Πολιορκημένους
Η πείνα, έναν χρόνο μετά την Πολιορκία είχε θερίσει τους Μεσολογγίτες, αφού δεν υπήρχε τρόπος να εφοδιαστούν οι άμαχοι και οι στρατιώτες με τα απαραίτητα αγαθά για να ζήσουν. Αφού κατανάλωσαν τα ζώα, οι κάτοικοι προσπάθησαν να κορέσουν την πείνα τους με ποντίκια, ενώ αναφέρθηκαν και περιστατικά νεκροφαγίας. Έτσι, αποφασίζουν να δραπετεύσουν, καθώς η έλλειψη τροφής και πυρομαχικών τους έφερε σε τραγική, μη αναστρέψιμη κατάσταση.
Οι Έλληνες ανατρέπουν όποιον βρουν μπροστά τους και προχωρούν, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς. Την πορεία τους συνόδευσαν δύο εκρήξεις από την πόλη. Η πρώτη στους υπονόμους και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη. Η ελληνική πλευρά μετρά αρκετές απώλειες. Από τους 3.000 στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην έξοδο, μόνο 1.300 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι 1.700 σκοτώθηκαν στις συμπλοκές της εξόδου.
Από τις γυναίκες, μόνο 13 Σουλιώτισσες σώθηκαν και από τα παιδιά τρία ή τέσσερα. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων υπολογίστηκαν σε 5.000. Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά πλημμύρισε όλους τους Έλληνες, καθώς και τους Ευρωπαίους, με αισθήματα θαυμασμού, συγκίνησης και περηφάνιας.
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - Τι σημαίνει
Οι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Αποτελείται από τρία προσχέδια, στα οποία ο ποιητής κατέγραψε τις σκέψεις του, χωρίς, ωστόσο, να δώσει μια τελειωτική και ολοκληρωμένη σύνθεση. Στο δεύτερο σχεδίασμα, περιγράφεται η τραγική θέση των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι, την ώρα που η φύση βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Είναι άνοιξη, όλα είναι ανθισμένα και η ομορφιά κυριαρχεί, ενώ ο πόνος των πολιορκημένων είναι αβάσταχτος:
Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε,
κι όσ' άνθια βγαίνουν και καρποί τόσ' άρματα σε κλειούνε*.
Λευκό βουνάκι πρόβατα κινούμενο βελάζει,
και μες στη θάλασσα βαθιά ξαναπετιέται πάλι,
π' ολονυχτίς εσύσμιξε με τ' ουρανού τα κάλλη.
Και μες στης λίμνης τα νερά, όπ' έφθασε μ' ασπούδα*,
έπαιξε με τον ίσκιο της γαλάζια πεταλούδα,
που ευώδιασε τον ύπνο της μέσα στον άγριο κρίνο·
το σκουληκάκι βρίσκεται σ' ώρα γλυκιά κι εκείνο.
Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη·
η μαύρη πέτρα ολόχρυση και το ξερό χορτάρι.
Με χίλιες βρύσες χύνεται, με χίλιες γλώσσες κρένει*:
«Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει.
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι έχουν ένα καθορισμένο ιστορικό υπόβαθρο, αλλά ως ποιητική σύνθεση το μετουσιώνουν ποιητικά και αναδεικνύουν την έννοια της ηθικής ελευθερίας. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξηγείται και ο οξύμωρος τίτλος Ελεύθεροι Πολιορκημένοι: Στην υλική, σωματική τους ύπαρξη είναι εξωτερικά πολιορκημένοι από τις συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, εσωτερικά από την πείνα, τις υλικές στερήσεις, τη μαγευτική ομορφιά της άνοιξης και γενικότερα της ζωής.
Ηθικά, όμως, είναι ελεύθεροι. Διακρίνονται για την ισχυρή τους βούληση να αγωνιστούν με αυταπάρνηση ενάντια σε όλες τις πιο πάνω δυνάμεις και στους πειρασμούς της φύσης ή της ζωής. Άρα είναι ελεύθεροι στην ψυχή, αποφασίζουν για τη ζωή τους με οδηγό το ελεύθερο φρόνημα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.