Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Το νόθο παιδί που «εφηύρε το μέλλον»

Οι εφευρέσεις, οι πίνακες και η αδυναμία του για το ίδιο φύλο

Μαγεύουν οι «ζωντανοί πίνακες» του Λεονάρντο ντα Βίντσι / Βίντεο mega

Στις 2 Μαίου του 1519 έφυγε από τη ζωή μία εφυέστατη προσωπικότητα. Σχεδιάζε πρωτοποριακά έργα για την εποχή του, τα οποία έμελλαν να κάνουν κάποιοι άλλοι πράξη, αιώνες μετά... Ο λόγος για τον σπουδαίο Ιταλό καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Γκουέρνικα: Η τραγική ιστορία πίσω από τον διάσημο πίνακα του Πικάσο

Ο πολυτάλαντος και πολυπράγμων Ντα Βίντσι, που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης, διέπρεψε ως αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, αστρονόμος και επιστήμονας.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν χορτοφάγος, με απίστευτη αγάπη για τα ζώα, μοναχικός και τελείως αυτοδίδαχτος / Φωτογραφία AP

Ο Leonardo di ser Piero da Vinci,-όπως ήταν ολόκληρο το όνομα του Λεονάρντο ντα Βίντσι-, ήταν νόθο παιδί του συμβολαιογράφου Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, της οποίας η ταυτότητα παραμένη άγνωστη έως σήμερα. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ και δεν έγιναν νόμιμο ζευγάρι στην κοινωνία. Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του στην πόλη της Φλωρεντίας, ενώ από πολύ μικρή ηλικία έδειξε δείγματα της ευφυΐας και της καλλιτενικής του κλίσης.

Μόνο αυτός τολμούσε να δει τον θόρυβο που προκαλούσαν οι Απόστολοι γύρω από το τραπέζι της προδοσίας στον περίφημο Μυστικό Δείπνο του, αφήνοντας εντελώς ακίνητο τον Ιησού στην εσωτερική του αναζήτηση ‒μήπως, άραγε, είναι η ειρήνη του δημιουργού, που την ήξερε ως καλλιτέχνης;

Ο Ντα Βίντσι ήταν χορτοφάγος, με απίστευτη αγάπη για τα ζώα, μοναχικός και αυτοδίδαχτος. Η καλή καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του, του άνοιξε τις πόρτες στους κύκλους των καλλιτεχνών, κάτι που τον βοήθησε να εξλιχθεί ακόμα πιο γρήγορα. 

Στην ηλικία των 14 χρόνων ο πατέρας του τον έστειλε ως μαθητευόμενο στον ζωγράφο και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερρόκκιο (1433-1485). Από νωρίς ο Ντα Βίντσι ξεπέρασε τον δάσκαλό του και δεν ένιωσε ποτέ μέλος του συγκεκριμένου κύκλου ζωγράφων, καθώς στα μάτια του τους θεωρούσε πιο πολύ μιμητές, παρά αυθεντικούς. Έτσι, πολύ σύντομα συνειδητοποίησε ότι και αυτούς τους ξεπερνούσε, ακόμα και τον ίδιο τον Μποτιτσέλι, ενώ το 1472 ο Ντα Βίντσι έγινε -σύμφωνα με το έθιμο της εποχής- μέλος της συντεχνίας των ζωγράφων της Φλωρεντίας, κάτι που τον χαρακτήριζε πλέον ως ανεξάρτητο καλλιτέχνη.

Εκεί όπου το πνεύμα δεν εργάζεται μαζί με το χέρι, δεν υπάρχει τέχνη. Λεονάρντο ντα Βίντσι 

Η αδυναμία για το ίδιο φύλο και ο θάνατός του

Στα έργα του ο Λεονάρντο δε δίσταζε να αποτυπώνει τον οίστρο και τα συναισθήματά του, αναμοχλεύοντας την τρέλα, την ευφυΐα, τον πόνο, την ηδονή και την ανικανοποίητη περιέργειά του. Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις του, παρότι έγραφε στα ημερολόγιά του ότι: «Είναι τέρας όποιος δεν τιθασεύει τις ορέξεις του», είχε κατηγορηθεί αρκετές φορές για σοδομία. Ο όρος «ανδροφιλία» εκείνη την εποχή συνδεόταν αρκετά υποτιμητικά και το γεγονός ότι ο Ντα Βίντσι  ήταν ομοφυλόφιλος και δεν μπορούσε να το παραδεχθεί ανοιχτά, του είχε δημιουργήσει χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Στα χρόνια της νεότητάς του προσλάμβανε ανήλικους νεαρούς ως βοηθούς στο εργαστήριό του. 

Το 1476, μια εβδομάδα πριν από τα 24α γενέθλιά του, ο Λεονάρντο, μαζί με τρεις άλλους νέους άνδρες, κατηγορήθηκαν ανώνυμα για τη διάπραξη σοδομίας με 17χρονη αρσενική πόρνη, τον Jacopo Saltarelli. Ένα δυσάρεστο γεγονός που έληξε αισίως, λόγω γνωριμιών, για τον μεγάλο καλλιτέχνη.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε αρκετούς εραστές σε όλη του τη ζωή, ενώ οι σεξουαλικές προτιμήσεις αποτυπωνόντουσαν και στα έργα του, όπου εκεί αντανακλούνταν το ενδιαφέρον του για το αρσενικό σώμα απ' ό,τι για το γυναικείο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ ζωγράφιζε πολλούς άνδρες σε γυμνά πορτρέτα, σχεδόν όλες οι γυναίκες στα έργα του απεικονίζονται με ρούχα.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ντα Βίντσι αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας, τα οποία τον εμπόδιζαν να ζωγραφίζει. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου στο Κλου (Cloux) της Γαλλίας, κοντά στον βασιλικό πύργο του Αμπουάζ (Amboise)., ενώ βάσει της προσωπικής του επιθυμίας, τάφηκε στην εκκλησία Sainte Florentine.

Στον τάφο του έχει διατηρηθεί η επιγραφή της εκκλησίας, η οποία αναφέρει: «Στην αυλή αυτής της εκκλησίας ετάφη ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ευγενής από το Μιλάνο, μηχανικός και αρχιτέκτονας του βασιλιά, ειδήμων της μηχανικής και κατά το παρελθόν επίσημος ζωγράφος του δούκα του Μιλάνου».

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Ποιος ήταν ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Τα πιο διάσημα έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Μόνα Λίζα (La Gioconda) (c. 1503-05) / Φωτογραφία AP

Ο Μυστικός Δείπνος (1498) / Φωτογραφία AP

Η κυρία με την ερμίνα (1489–1490) / Φωτογραφία AP
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top