Μεγάλη Παρασκευή: Τι εορτάζουμε σήμερα

Η Αποκαθήλωση και ο Επιτάφιος Θρήνος

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού. Είναι όμως και η ημέρα που η Εκκλησία εορτάζει την κάθοδο του Ιησού στον Άδη, όπως και προάγγελος της Ανάστασης.

Αποκαθήλωση  

Ορθόδοξη εικόνα της «Αποκαθήλωσης» (1358)

Μεγάλη Εβδομάδα: Τι γιορτάζουμε- Γιατί ονομάζεται έτσι

Το βράδυ της  Μεγάλης Πέμπτης, μετά την Ακολουθία των Παθών και μέχρι τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, σύμφωνα με την παράδοση ετοιμάζεται και στολίζεται ο επιτάφιος από γυναίκες και νεαρά κορίτσια της ενορίας, αλλά φέτος κάτι τέτοιο δε συνέβη λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.   

Την Ενάτη Ώρα της ημέρας o Χριστός αναφωνεί  «Τετέλεσται» και κατεβαίνει στον Άδη. 

Μέχρι λίγο τις 11 00 το πρωί τελούνται οι Ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών, όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό, ενώ οι πιστοί  προσκυνούν τον σταυρωθέντα Ιησού.  

Αποκαθήλωση πίνακας ζωγραφικής

 «Αποκαθήλωση» του Ροζιέ βαν ντερ Βάιντεν (1435)

Στη συνέχεια τελείται η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης, μία από τις πλέον κατανυκτικές ακολουθίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Εσταυρωμένος Ιησούς αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο.   

Επιτάφιοι... μόνοι αλλά στολισμένοι σε όλη την Ελλάδα

Το  βράδυ ψάλλεται ο επιτάφιος θρήνος,  δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και γίνεται η περιφορά του. Τα Εγκώμια που ακούγονται πριν την περιφορά του είναι από τους ωραιότερους ύμνους στη βυζαντινή μουσική και δεν είναι τυχαίο ότι τα έχουν ερμηνεύσει ακόμη και τραγουδιστές της έντεχνης και λαϊκής μουσικής.      

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η περιφορά θα γίνει μόνο στο προαύλιο των εκκλησιών. 

Μεγάλη Παρασκευή: Χωρίς πιστούς ο στολισμός και η περιφορά του Επιταφίου    

Λόγω του πένθιμου χαρακτήρα της Μεγάλης Παρασκευής, απαγορεύεται αυστηρώς και ανεξαιρέτως η τέλεση οποιασδήποτε άλλης θείας λειτουργίας, πλην των Ακολουθιών των Παθών.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top