Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Νικητές 8 στα 10 παιδιά

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία

Παιδικός καρκίνος

«Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει».

Αυτό είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, 15η Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), «οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα χτύπημα στο υπογάστριο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο, και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακευτικές εταιρίες».

Στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενηλίκους, που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές, ενώ το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει.

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών, η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά.

Πιθανόν να έχει γενετικό υπόστρωμα 1 στους 5 παιδικούς καρκίνους

Έως 20% των καρκίνων στην παιδική ηλικία, πιθανώς να έχουν γενετικό υπόστρωμα. Και αυτό είναι ένα πεδίο καινούργιας έρευνας που αποτελεί την επόμενη μέρα, καθώς όπως λέει ο παιδίατρος, αιματολόγος - ογκολόγος Βασίλειος Παπαδάκης, η γενετική διερεύνηση αρχίζει να αποκτά νόημα, γιατί μεταξύ άλλων κατευθύνει τη θεραπεία.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας, μίλησε στο Πρακτορείο FM 104,9, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και ανέφερε πως ο παιδικός καρκίνος είναι σπάνιος.

Όπως είπε, η πιο συχνή μορφή του, που φθάνει στο 30%, είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία εμφανίζεται σε ηλικίες 2,4,6 χρόνων με πολύ καλά ποσοστά επιβίωσης κοντά στο 90%.

Ερωτώμενος για τη συσχέτιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με κακοήθειες στα παιδιά, ο διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», αναφέρεται στις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε κάθε χώρα, στα φάρμακα που από το 2000 έχουν αλλάξει, αλλά και στις απειροελάχιστες πιθανότητες κινδύνου «για τις οποίες όμως ο γιατρός θα πρέπει να ενημερώνει τα ζευγάρια».

Ο κ. Παπαδάκης μιλάει ακόμη για τη συσχέτιση κακοηθειών της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος με την εφηβική παχυσαρκία, τις νέες θεραπείες, αλλά και το υψηλό επίπεδο αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top