Μότσαρτ: Μήπως πέθανε από έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου»;

Υπάρχουν 118 διαφορετικές θεωρίες για τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη

Όταν σπάνιο πορτρέτο του Μότσαρτ σε νεαρή ηλικία βγήκε σε δημοπρασία / Βίντεο euronews

Σαν σήμερα, στις 10 Αυγούστου του 1788, ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς συνθέτες κλασικής μουσικής του κόσμου ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 41, γνωστή και ως «Του Διός».

Γιώργος Ζαμπέτας: «Ο παππούς μου έφυγε με παράπονο. Τον πέταξε το σύστημα»

Ο θάνατός του πυροδότησε μια θύελλα από φήμες και εικασίες, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα η ακριβής αιτία θανάτου του. Πώς πέθανε, τελικά, ο Μότσαρτ; Δηλητηριάστηκε από τον αντίπαλό του συνθέτη; Ήταν νεφρική ανεπάρκεια, ρευματικός πυρετός, ή κάποια παρασιτική μόλυνση;

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει τουλάχιστον 118 διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη. Μία πρόσφατη έρευνα, ισχυρίζεται ότι ο Μότσαρτ αρρώστησε από κάτι απλό: την έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνη που ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει κατά βάση από την έκθεσή του στον ήλιο.

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1756, γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς συνθέτες κλασικής μουσικής του κόσμου

Η θεωρία της έλλειψης ήλιου

Οι ερευνητές δίνουν μια πιο απλή θεωρία για τον θάνατο του Μότσαρτ, θεωρία που οι γιατροί και οι επιστήμονες της εποχής δεν συμπεριέλαβαν στη λίστα τους: αυτή της έλλειψης ήλιου που βοηθά τον άνθρωπο στην παραγωγή βιταμίνης D.

Ο Μότσαρτ συνήθιζε να μελετάει κατά βάση τις νυχτερινές ώρες, καθώς τότε ήταν δημιουργικός και είχε έμπνευση. Συνεπώς, το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας κοιμόταν και δεν είχε την απαραίτητη έκθεση στις ευεργετικές ιδιότητες της έκθεσης στον ήλιο.

Μάλιστα, στη Βιέννη όπου έμενε ο συνθέτης, είναι αδύνατο να παράγει κάποιος βιταμίνη D από την ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, τουλάχιστον για έξι μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο.

Έτσι, λοιπόν, ένας άνθρωπος σαν τον Μότσαρτ που ζούσε στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας με ελάχιστο ήλιο και με το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας να ξεκουράζεται, η θεωρία της έλλειψης ήλιου δεν μοιάζει καθόλου απίθανη.

Ουίνστον Τσόρτσιλ: Οι πιο καυστικές ατάκες του Βρετανού πολιτικού

Οι επικρατέστερες θεωρίες θανάτου του διάσημου συνθέτη

Μερικοί μελετητές του Μότσαρτ πιστεύουν ότι είχε έξαρση κάποιας φλεγμονώδους νόσου, όπως ο οξύς ρευματικός πυρετός με ρευματοειδή αρθρίτιδα και αυτό είναι που σκότωσε τον συνθέτη. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ακολουθεί την ασθένεια του στρεπτόκοκκου, την οποία ο Μότσαρτ είναι πολύ πιθανό να είχε, όταν ήταν παιδί.

Ορισμένοι θεωρητικοί, πάλι, έχουν επικεντρωθεί σε ασθένειες όπως η βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, η στρεπτοκοκκική σηψαιμία και η λοίμωξη, ή η φυματίωση, ενώ άλλοι έχουν ενοχοποιήσει μια μόλυνση από παράσιτο. 

Η «θανατηφόρα» θεραπεία

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θάνατος του Μότσαρτ επιταχύνθηκε από τη θεραπεία που επέλεξαν οι γιατροί: Την αφαίμαξη, την αφαίρεση, δηλαδή, του αίματος.

Ο συνθέτης, πριν από τον θάνατό του, πέρασε δύο εβδομάδες σε άσχημη κατάσταση με πυρετό και μια επώδυνη ασθένεια που έκανε τις αρθρώσεις του να πρηστούν. 

Το οξύ αιμορραγικό σοκ από την αφαίρεση του αίματος ήταν η κύρια αιτία του θανάτου, πιστεύουν οι ερευνητές. Ωστόσο, είναι αδύνατο να αποδειχθεί η αιτία θανάτου, επειδή δεν διεξήχθη αυτοψία. Ευρήματα δεν μπορούν να μελετηθούν, επειδή το σώμα θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο, όπως υπαγόρευαν τα έθιμα της εποχής. 

Παγκόσμια Ημέρα Αγάπης: Γιατί δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πώς το δείχνεις

Το μεγάλο έργο που άφησε παρακαταθήκη

Ήδη από την παιδική του ηλικία ο Μότσαρτ έδειξε ότι διέθετε σημαντικές μουσικές ικανότητες, οι οποίες υποστηρίχθηκαν συστηματικά από τον πατέρα του, έναν από τους καλύτερους μουσικούς παιδαγωγούς της εποχής του. Ιδιαίτερα τα ταξίδια σε χώρους με υψηλή μουσική καλλιέργεια έδωσαν σημαντική ώθηση στη συνθετική δραστηριότητά του.

Συνέθεσε περισσότερα από 600 έργα, μουσική δωματίου, συμφωνική και εκκλησιαστική μουσική, καθώς και μικρότερες συνθέσεις. 

Από τα σπουδαιότερα έργα του θεωρείται ο «Μαγικός Αυλός», «Οι γάμοι του Φίγκαρο», η «40η συμφωνία» και φυσικά το «Ρέκβιεμ», το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει, λόγω του θανάτου του.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top