Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η ζωή και το έργο της αρχιέρειας του φεμινισμού

Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 9 Ιανουαρίου του 1908

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Σαν σήμερα, στις 9 Ιανουαρίου του 1908, γεννήθηκε στο Παρίσι η Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και ιέρεια του φεμινισμού, Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Σε νεαρή ηλικία, περνάει μια σημαντική υπαρξιακή κρίση, η οποία την εθίζει στη φιλοσοφική αναζήτηση. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της École Normale Supérieure, όπου ξεχωρίζει για την ανατρεπτική της σκέψη και εκεί, το 1921, γνωρίζει τον σύντροφο της ζωής της και κύριο εκπρόσωπο του υπαρξισμού, Ζαν - Πωλ Σαρτρ.

Σιμόν ντε Μποβουάρ - Ζαν Πολ Σαρτρ

Σιμόν ντε Μποβουάρ και Ζαν - Πωλ Σαρτρ - AP

Το 1949, δημοσίευσε «Το Δεύτερο Φύλο», ένα έργο που, σήμερα, είναι γνωστό ως η βίβλος του φεμινισμού. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της η Μποβουάρ υποστηρίζει ότι η ταυτότητα της γυναίκας είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα που συντηρεί συγκεκριμένες σεξουαλικές σχέσεις εξουσίας, τονίζοντας: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι».

Σιμόν ντε Μποβουάρ

Τη δεκαετία του ’60, η Μποβουάρ, αναδεικνύεται σε αρχιέρεια του φεμινισμού. Θεωρήθηκε η μητέρα του κινήματος δημοσιεύοντας πλήθος φιλοσοφικών γραπτών, τα οποία συνδέθηκαν με τον υπαρξισμό του Σαρτρ.

Το έργο της είναι πολυδιάστατο. Περιλαμβάνει πολιτικές θέσεις και φιλοσοφικά δοκίμια, μυθιστορήματα, βιογραφίες και θεατρικά έργα.

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ πέθανε στις 14 Απριλίου 1986 από πνευμονία και θάφτηκε στο νεκροταφείο Μονπαρνάς του Παρισιού, δίπλα στον αγαπημένο της Σαρτρ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top