Υποκλοπές: Κυρώσεις από ΗΠΑ για το λογισμικό Predator!

Ποια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα στην Ελλάδα επί 1,5 χρόνο  

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες που διακινούσαν το παράνομο λογισμικό κατασκοπείας, Predator. Περίπου 1,5 χρόνος έχει περάσει απ' όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα και θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. 

Οι «καμπάνες» έπεσαν από το Αμερικανικό ΥΠΟΙΚ σε πέντε  εταιρίες και δύο φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω με το παράνομο λογισμικό υποκλοπών Predator. 


Υποκλοπές: Ποινική αναβάθμιση της έρευνας

Οι Αμερικανοί πάγωσαν συγκεκριμένα τα περιουσιακά στοιχεία του ιδιοκτήτη της εταιρείας Ιntellexa -που είχε γραφεία  και στην Ελλάδα-,Ταλ Ντιλιάν και της συζύγου και συνεργάτιδάς του, Σάρα Χάμου.

Το Predator για τις ΗΠΑ είναι «κόκκινο πανί», καθώς οι Αμερικανοί λένε ότι το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης έχει χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει Αμερικανούς αξιωματούχους και δημοσιογράφους. 

Αντιμέτωποι με κυρώσεις έχουν βρεθεί κι όσοι έχουν κάνει συναλλαγές με τις εταιρίες που μπήκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ. 

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο η εξαγωγή του Predator μέσω Ελλάδας σε δύο χώρες

Οι Αμερικανοί, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Δημήτρης Σουλτογιάννης, κάνουν ειδική αναφορά και στην εξαγωγή του Predator, μέσω Ελλάδας, σε Σουδάν και Μαγαδασκάρη. 

Όπως ανέφερε επίσης η διπλωματική συντάκτρια του Star Κατερίνα Τσαμούρη, το Υπουργείο Εξωτερικών με το που  κυκλοφόρησαν αυτές οι πληροφορίες, ξεκίνησε ΕΔΕ για να αποδειχθεί πώς και ποιος εξήγαγε το λογισμικό. 

Η έρευνα αυτή έχει ολοκληρωθεί. Όμως είναι απόρρητη.  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Star, όποια στοιχεία ζητήθηκαν από το Υπουργείο, δόθηκαν στις ξένες αρχές. 

Predator: Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα  

Στην Ελλάδα όμως, 1,5 χρόνο μετά, γιατί δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ήταν υπεύθυνοι για την εξαγωγή του Predator;  

Το αναπάντητο ερώτημα για τους υπεύθυνους της εξαγωγής του Predator

Το αναπάντητο ερώτημα για τους υπεύθυνους της εξαγωγής του Predator

Επίσης,  γιατί 1,5 χρόνο μετά δεν έχει εξακριβωθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αν τα άτομα που παρακολουθούνταν από το Predator, παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ; 

Υποκλοπές: Γιατί δεν έχει εξακριβωθεί αν ταυτίζονταν οι στόχοι Predator και ΕΥΠ;  

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης 

Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης, όταν χρεώνει στην κυβέρνηση τις παρακολουθήσεις και μιλά για προσπάθεια συγκάλυψης.  

«Η Δημοκρατία μας πρέπει να σταματήσει να στιγματίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η Χώρα πρέπει να σταματήσει να διασύρεται» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μιχάλης Κατρίνης αναφέρει: «Δυστυχώς για την κυβέρνηση που άπλωσε πέπλο προστασίας στην εταιρία για την υπόθεση του παράνομου λογισμικού, οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αποδεικνύουν την αλήθεια» 


 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top