Μητσοτάκης στη Βουλή: Ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ και αύξηση εφημεριών στο ΕΣΥ  

«Ο πρώτος προϋπολογισμός με επενδυτική βαθμίδα μετά το 2009»  

Την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο και στην αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2024. 

Σπύρος Παπαδόπουλος: Με έχει πείσει ο Μητσοτάκης, δεν του το 'χα       

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης συμπράξεις ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων και  δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.  

«Ο πρώτος προϋπολογισμός ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024.

Προϋπολογισμός 2024: Οι 6+1 μόνιμες φοροελαφρύνσεις

«Σηματοδοτεί μια τομή στον ιστορικό χρόνο, καθώς αυτή η αναβάθμιση υπήρξε εθνικός στόχος για τον οποίο είχα δεσμευτεί προσωπικά εδώ πριν από έναν χρόνο ότι θα επιτευχθεί εντός του 2023 και έτσι έγινε. Μέσα από ένα σχέδιο της Πολιτείας βασισμένο στην εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη είναι αυτή που γεννά εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών αλλά και εμπιστοσύνη μεταξύ Πολιτείας και πολιτών όπως απέδειξαν και οι τελευταίες εκλογές είπε και τόνισε ότι είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που αποτελούν την ταυτότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης που είναι 2,4% και στην πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην υποχώρηση του δημόσιου χρέους, στην ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως και στην αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 15%.

Μητσοτάκης για τον Προϋπολογισμό: Τι σημαίνει η επενδυτική βαθμίδα 

«Η επενδυτική βαθμίδα για κάποιους μπορεί να μη λέει τίποτα. Αλλά στην ουσία τα λέει όλα διότι στην εσωτερική ζωή σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας και στο εξωτερικό στέλνει το μήνυμα ότι πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας» τόνισε.

Στο σημείο αυτό είπε πως μιλώντας για τον Προϋπολογισμό, τον πρώτο της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, θέλει να αναλάβει πέντε σαφείς δεσμεύσεις. «Η χώρα να μην ξαναβρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτή που βίωσε τα τελευταία δέκα χρόνια. Να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη. Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Με μία ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και ένα ισχυρό κράτος που θ α εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών».

Προϋπολογισμός: Σκληρή κριτική από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης

Και πρόσθεσε: «η επενδυτική βαθμίδα τέλος νομίζω ότι αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Ένα ορόσημο συνάντησης με την πραγματικότητα. Είναι ένας σταθμός στην πορεία μας για εθνική ωρίμανση που είναι προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε χώρας. Είναι κινητήριος μοχλός ενός υπεύθυνου πατριωτισμού ο οποίος και θα εκδηλώνεται παντού. Με λίγα λόγια η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας».

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη».

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Τι αλλάζει για οικογένειες με παιδιά

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο Προϋπολογισμός».

Μητσοτάκης: Αποδείξαμε στην πράξη ότι μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα

«Αποδείξαμε ότι μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Το αποδείξαμε στην πράξη» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.    

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top