Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις - Τι αλλάζει για οικογένειες με παιδιά

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός στη Βουλή - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο

Προϋπολογισμός 2024: Πώς θα ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών -  Oi βασικές παρεμβάσεις / Bίντεο από MEGA

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024. 

Επίδομα παιδιού Δεκεμβρίου: Αυτά είναι τα νέα «χριστουγεννιάτικα» ποσά

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, μία αύξηση που κατά μέσο όρο θα είναι 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου, λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώπου μεταφράζεται σε αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές, θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

ΦΠΑ: Μόνιμα χαμηλός σε τουρισμό και συγκοινωνίες

Αναλυτικά: 

Δημόσιοι υπάλληλοι: 

Αυξάνονται για πρώτη φορά οι μισθοί μετά από 14 χρόνια (906 εκ ευρώ το ετήσιο κόστος).

  • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων 
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών 
  • Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%.  
  • Αυξάνονται οι αποδοχές των Πανεπιστημιακών, τα επιδόματα παραμεθορίου και ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.  
  • Το μέσο ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023, το μέσο όφελος αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά το χρόνο. 

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: 

  • Ξεπαγώνουν οι τριετίες: Αφορά σε περίπου 600.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και σε όσους είχαν προϋπηρεσία που είχε «παγώσει» το 2012  
  • Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού: Υπολογίζεται γύρω στο 5%, δηλαδή από τα 780 ευρώ θα ανέβει στα 819 ευρώ 

Black Friday: 10 συμβουλές για έξυπνες και ασφαλείς αγορές

Οικογένειες με παιδιά: 

  • Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο, μέσω της αναπροσαρμογής της έκπτωσης φόρου. Ενδεικτικά, το όφελος για οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο. 
  • Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. 

Συνταξιούχοι: 

  • Αύξηση συντάξεων γύρω στο 3% με ετήσιο κόστος 410 εκ ευρώ  
  • Καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους 
  • Δυνατότητα σύνταξης (με μηνιαία παρακράτηση) για όσους χρωστάνε ως 30.000 ευρώ, αντί 20.000 ευρώ σήμερα  
  • Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη 

Ακίνητα: 

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές 
  • ΦΠΑ 13% για όσους διαθέτουν πάνω από 3 ακίνητα για βραχυχρόνια μίσθωση 

Σε ρυθμούς προσφορών ο Νοέμβριος - Πλησιάζουν Black Friday και Cyber Monday

Στο περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού θα συμπεριληφθεί το κονδύλι ύψους 352 εκατ. ευρώ που αφορά το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη, και θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, θα ενισχυθούν από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top