«Νέα Αριστερά»: Χαμόγελα και συγκίνηση από τους «11» - Δείτε φωτογραφίες

Η παρουσίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Συγκίνηση και χαμόγελα κυριάρχησαν στην παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς», του νέου πολιτικού σχηματισμού των «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζοντας δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Νέα Αριστερά» το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11»  

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σεράφειο, ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοινώνοντας το όνομα και μιλώντας για τη «Νέα Αριστερά» δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό «το πρώτο βήμα» της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλέξης Χαρίτσης, ανακοινώνοντας το όνομα και μιλώντας για τη «Νέα Αριστερά»

O Αλέξης Χαρίτσης / Intime

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο και ελπιδοφόρο. Και αυτό μας γεμίζει χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη: να σταθούμε αντάξιοι της προσδοκίας χιλιάδων πολιτών που ήδη αγκαλιάζουν το εγχείρημά μας για μια αριστερά της εποχής μας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του, ενώ τόνισε πως «δεν ξεκινάει κανείς από το μηδέν», αφού καθένας από τα μέλη της νέας ΚΟ «δοκιμάστηκε» στο «μεγάλο σταθμό της ιστορίας: την αριστερά στην κυβέρνηση της χώρας».

Εξέφρασε μάλιστα την «περηφάνια» τους για τα όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την έξοδο από τα μνημόνια «με την κοινωνία όρθια και τα δημόσια οικονομικά σε τάξη», μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ωστόσο και ότι στέκονται «αυτοκριτικά» απέναντι σε αυτά που υποτίμησαν, σε αυτά που δεν πέτυχαν.

Νέα Αριστερά

Το σήμα της Νέας Αριστεράς / Eurokinissi

«Θέλουμε κάτι νέο. Μια νέα, σύγχρονη, ευρωπαϊκή αριστερά. Μια αριστερά αξιόπιστη, μαχητική, οραματική. Μια αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη που μιλά με ειλικρίνεια και σαφήνεια», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης παραδέχτηκε πως «ο προοδευτικός χώρος συνολικά, βιώνει μια στρατηγική κρίση», η οποία εκφράστηκε «μέσα από τη διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τονίζοντας την ανάγκη να προτάξουν «ένα συνολικό, φιλόδοξο, σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες, την ποιότητα της δημοκρατίας στον 21ο αιώνα».

 παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς», του νέου πολιτικού σχηματισμού των «11» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμόγελα στην παρουσίαση της «Νέας Αριστεράς» / Intime

Αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «η βαρύτατη ήττα των εκλογών του 2023 δεν οδήγησε σε μια ουσιαστική και σε βάθος ιδεολογική και πολιτική συζήτηση», «αλλά στην επικράτηση ενός νέου προέδρου και μιας νέας ηγετικής ομάδας που επενδύει στην κατασκευή εσωτερικών εχθρών, στην παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, στην υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και συχνά εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις».

Εξάλλου, σχολίασε πως «η ιστορική απαξίωση» από την οποία κινδυνεύει η Αριστερά, οδηγεί σε μια «πρωτοφανή κατάσταση, η Δεξιά να έχει επιτύχει, για πρώτη φορά στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, να επιβάλλει την ατζέντα της, προωθώντας ένα μοντέλο πολιτικής που στηρίζεται στην αλαζονεία και στον ιδεολογικό εκφοβισμό».

Η «μεγάλη μάχη» των ευρωεκλογών

Ο Αλ. Χαρίτσης ανακοίνωσε επίσης πως η «Νέα Αριστερά» θα δώσει τη «μεγάλη μάχη» των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, στοχεύοντας σε μία σύγκρουση με τη «Νέα Δεξιά» και έχοντας «προοδευτικές ιδέες» που θα μεταφράζονται σε «πράξεις». «Για ισχυρό κοινωνικό κράτος, για ασφάλεια σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, για τη δυνατότητα η χώρα μας να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τη δημογραφική πρόκληση, την ερήμωση της υπαίθρου, τις προκλήσεις μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας», ανέφερε, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής τους πρότασης και την κλιματική κρίση.

«Το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης μας οδηγεί στην καταστροφή. Σε καμένες εκτάσεις, σε πλημμυρισμένες περιοχές, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην καταστροφή των καλλιεργειών. Αλλά και στην αύξηση των ανισοτήτων. Και είναι δική μας ευθύνη να βάλουμε μπροστά τον μεγάλο στόχο της κλιματικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος θα είναι μια «αριστερά στην κυβέρνηση». «Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας. Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής», υπογράμμισε ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».

«Σήμερα ξεκινάμε, με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής και επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών», συμπλήρωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «σήμερα κάτι νέο γεννιέται, μέσα από τη συνάντηση των πιο δυναμικών, ανήσυχων και δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας». «Προχωράμε λοιπόν μπροστά με τη Νέα Αριστερά », κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

 «Προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία»

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως στόχος της νέας ομάδας είναι να δημιουργήσει ένα «προοδευτικό πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που θα καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς».

Η Έφη Αχτσιόγλου με τον Αλέξη Χαρίτση

Η Έφη Αχτσιόγλου με τον Αλέξη Χαρίτση / Intime

Η Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου / Eurokinissi

Aπό την πλευρά του ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε πως η φιλοδοξία του νέου εγχειρήματος είναι να δώσει «μαχητικές απαντήσεις στην κυβέρνηση της ΝΔ » και «να μιλήσει με όρους ευθύνης για τις θετικές αλλαγές που σήμερα χρειάζεται η κοινωνία».

«Είμαστε εδώ για να παράγουμε πολιτική. Δεν επιδιώκουμε καν να είμαστε στρατηγοί. Καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει, να οργανωθεί, να πάρει πρωτοβουλίες», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με ανάρτησή του τόνισε ότι θα στηρίξει το νέο κόμμα, το οποίο θα έχει εκπροσώπηση έτσι και στην Ευρωβουλή.

Σήμερα αναμένεται να σταλεί και η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία οι 11 θα ανακοινώσουν τη συγκρότηση της ΚΟ και το όνομά της.

Κασσελάκης: Περάσαμε μία διάσπαση αλλά βελτιωνόμαστε

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έγραψε σε ανάρτησή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια διάσπαση, ωστόσο «θα υπάρξει ριζική ανασυγκρότηση».

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Περάσαμε μία διάσπαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και πολύ καιρό.
Προφανώς οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα, αλλά κάθε μέρα που περνάει βελτιωνόμαστε, ανανεωνόμαστε. θα υπάρξει ριζική ανασυγκρότηση. Αξιοκρατικά, αυτό το κόμμα θα πάει μπροστά».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top