Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό

Διπλωματικές πλευρές στο Star: Στα σκαριά η συμφωνία

O Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης  του ΟΗΕ έδωσε απάντηση στις προκλητικές αναφορές Ερντογάν για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ φαίνεται ότι «στα σκαριά»  είναι μια ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό. 

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τo παρασκήνιο της συνάντησης και τι συμφώνησαν 

«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ. 

Για τα Ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην μοναδική διαφορά που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας ότι μπορεί να επιλυθεί μόνο βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο Κυπριακό ήταν ξεκάθαρος ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει εκτός ΟΗΕ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να  γίνει συζήτηση για δύο κράτη. 

Νέα Υόρκη: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών για μια διμερή συμφωνία «out of the box» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές του ΥΠΕΞ. 

Γεραπετρίτης και Φιντάν βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και ορισμένες φορές λειτουργούν «πυροσβεστικά» έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κρίσεις. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας δεν έχουν ακουστεί οι λέξεις που αφορούν τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας κάτι που παραπέμπει, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, σε ειλικρινή θέληση από την άλλη πλευρά έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος . Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, σε λίγη ώρα, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ όπου όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επι τάπητος.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top