Επαναληπτικές εκλογές: Πώς μοιράζονται οι έδρες στην ενισχυμένη αναλογική

Τι ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα γίνουν και τι αλλάζει (video Star)

Με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο αντικατέστησε την απλή αναλογική, θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Όπως προβλέπει η ενισχυμένη αναλογική, το πρώτο κόμμα δικαιούται μπόνους αυτοδυναμίας έως 50 εδρών, το οποίο, ωστόσο, είναι κλιμακωτό.

Δημοσκόπηση: Μεγάλη πτώση για ΣΥΡΙΖΑ, άνετη αυτοδυναμία για ΝΔ

Εφόσον το πρώτο κόμμα πάρει τουλάχιστον 25%, θα λάβει 20 έδρες μπόνους. Στη συνέχεια θα λαμβάνει ακόμα μία έδρα για κάθε 0,5% που θα παίρνει πάνω από το εκλογικό ποσοστό του 25%, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες.

Επαναληπτικές εκλογές: Τι ψηφίζουν οι millenials και η γενιά-Ζ

Παράμετρος για την αυτοδυναμία είναι και το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής (στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν στο 16%).

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα διεξαχθούν και τι αλλάζει

Το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, δηλαδή από κόμματα που δεν έχουν πιάσει το όριο, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Πώς θα οριστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 

Εάν, παραδείγματος χάριν, τα κόμματα εξασφαλίσουν ένα αντίστοιχο ποσοστό με αυτό που συγκέντρωσαν στις εκλογές της 25ης Μαΐου (Βουλή πέντε κομμάτων, τότε:

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Παράμετρος για την αυτοδυναμία είναι και το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής / Intime - Ισμήνη Βλασσοπούλου

Επαναληπτικές εκλογές 2023: Παράμετρος για την αυτοδυναμία είναι και το εκλογικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής / Intime - Ισμήνη Βλασσοπούλου

-    η Νέα Δημοκρατία θα λάμβανε 171 έδρες, αντί των 146 που έλαβε τώρα,

-    ο ΣΥΡΙΖΑ 60 αντί για 71 που έλαβε,

-    το ΠΑΣΟΚ 34 έδρες αντί 41

-    το ΚΚΕ 22 αντί 26

-    η Ελληνική Λύση 13 αντί 16.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, όχι με σταυρό, καθώς δεν πέρασαν 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές, όπως ορίζει ο νόμος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top