H ορκωμοσία των νέων βουλευτών για τη Βουλή της μίας μέρας

Αύριο διαλύεται και προκηρύσσονται οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία της νέας Βουλής / Βίντεο Star

Ορκίστηκε, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023.

Αύριο ωστόσο, μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυσή της με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ορκωμοσία νέας Βουλής

Ορκίστηκε η νέα Βουλή που θα διαρκέσει μία ημέρα / Φωτογραφίες Eurokinissi (Γιάννης Παναγόπουλος)

Ορκωμοσία νέας Βουλής 2

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

Ορκωμοσία της νέας Βουλής

Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΙΘ' Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top