Δένδιας: Στην Ίμβρο τη Μεγάλη Παρασκευή με τον Πατριάρχη  για τον Επιτάφιο 

«Αισιόδοξοι» για τις σχέσεις με Τουρκία αλλά «προσεκτικοί και όχι αφελείς»

Την Ίμβρο θα επισκεφθεί τη Μεγάλη Παρασκευή φέτος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου ήδη βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και όπου θα παρακολουθήσει με τον Ελληνισμό του νησιού την Ακολουθία του Επιταφίου.    

Δένδιας: Δεν είμαστε αφελείς – Μετά τις εκλογές θα φανεί η τουρκική  στάση

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πηγαίνει κάθε 10 χρόνια στην Ίμβρο τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θα ήθελα αυτή τη φορά να είμαι μαζί του στην Ακολουθία του Επιταφίου στην Ίμβρο, στην οποία ο Ελληνισμός είναι άξιος σπουδής και όπου υπάρχει ένα σχολείο με 60 παιδιά» δήλωσε στον Σκάι ο Υπουργός Εξωτερικών. 

 

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι είναι άξια σπουδής η περίπτωση της Ίμβρου, καθώς ο Ελληνισμός Ίμβρου, έχει διπλασιαστεί από 300 σε σχεδόν 600 άτομα.

Δένδιας για ελληνοτουρικικές σχέσεις: Προσεκτικοί και όχι αφελείς   

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, όμως προσεκτικοί και όχι αφελείς» δήλωσε σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,  ο κ. Δένδιας, στην ίδια συνέντευξη  «Είναι λάθος η Ελλάδα να μην τείνει χείρα ανάλογη με αυτήν που αυτήν τη στιγμή τείνει η Τουρκία, θα ήταν εγκληματικό να το αγνοήσουμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε πως είναι λίγες οι πιθανότητες να τα καταφέρουμε, αλλά είναι εθνική υποχρέωση να το επιχειρήσουμε» πρόσθεσε. 

Νίκος Δένδιας για Ελληνοτουρκικά: «Έχω απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών»

«Τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Τουρκίας συγκλίνουν με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Αν η ηγεσία πλέον έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα θα ήταν θετικό», επεσήμανε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στην παρούσα συγκυρία είναι πιθανό και καθόλου βέβαιο να έχει δει η Τουρκία τα γεωπολιτικά της συμφέροντα με διαφορετικό μάτι. Εμείς έχουμε θέσει ως προϋπόθεση διαλόγου τα ήρεμα νερά, όχι απειλές. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Οι βασικές μας γραμμές είναι σταθερές, Διεθνές Δίκαιο, Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά δεν αλλάζουν».

«Όλα θα φανούν μετά τις εκλογές», υπογράμμισε για το ίδιο ζήτημα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αφίσταται των πάγιων θέσεών της στην εξωτερική πολιτική. |Εμείς είχαμε θέσει ως προϋπόθεση ήρεμα νερά, μη απειλές» υπανθύμισε. 

«Η Κύπρος δεν κείται μακράν»

Για την Κύπρο, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «θα ήταν ευχής έργον να μην υπάρξει κάποια συμπεριφορά από την τουρκική πλευρά στην Κύπρο που να αναιρεί το εξαιρετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά». «Η Κύπρος δεν κείται μακράν, αν συμβεί κάτι στην Κύπρο είναι προφανές ότι θα δηλητηριάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Δένδιας με ΥΠΕΞ Ισραήλ και Κύπρου στη Λευκωσία – Τι είπε για την Τουρκία

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι αύριο, Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου,  πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, προκειμένου να συζητήσουν για τη συνεργασία των δύο χωρών σε μία ευρύτερη σειρά θεμάτων.

Δένδιας: Να υπερψηφίσουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη    

Σχολιάζοντας την τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα ήθελε να υπάρχει «συλλογική απάντηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην απειλή».

Μητσοτάκης: Κλείνουν το «μάτι» στη Χρυσή Αυγή όσοι δεν ψηφίσουν   

«Καταλαβαίνω ότι παραμονές εκλογών οτιδήποτε μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης», σημείωσε και κατέληξε: «Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό ιδεολόγημα με κοινά μέσα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top