Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τι συμφώνησαν Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά, για τα αποτελέσματα της συνάντησης Δένδια- Τσαβούσογλου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ αλλά και το Συνέδριο Δωρητών για τους πληγέντες από τους σεισμούς της Τουρκίας και της Συρίας.  Στο περιθώριο των εργασιών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την οποία προέκυψαν σημαντικές εξελίξεις.

Δένδιας: Κατέθεσε την ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ

Η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του ξεκίνησε με μια καθυστέρηση λίγων λεπτών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά. Κράτησε περίπου 20 λεπτά και η ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπουργών ήταν πολύ θερμή. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο ένας ευχαρίστησε τον άλλον για την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση, αποκαλώντας ο ένας τον άλλον «φίλο».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε το τηλεφώνημα από τον Τσαβούσογλου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στη συμπαράσταση Δένδια μετά τους σεισμούς, αλλά και την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στα σημεία που επλήγησαν. Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ που έσπευσε στο σημείο. 

Το πιο σημαντικό, όμως, που βγήκε από αυτή τη συνάντηση είναι ότι η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ειδικά για τις διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία για τη γενική γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι στο ΔΣ και θα πει μια καλή κουβέντα για την Τουρκία. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, το αντάλλαγμα αυτό είναι περισσότερο συμβολικό. 

Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι ότι το κλίμα μοιάζει να έχει αλλάξει και ίσως να δούμε περισσότερες κινήσεις προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top