Πιερρακάκης: «Οι επιχειρήσεις θα ιδρύονται σε λίγα λεπτά μέσω του gov.gr»

Ο απολογισμός του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη χρονιά που έφυγε

Κυριάκος Πιερρακάκης
Κυριάκος Πιερρακάκης- φωτογραφία Γιώργος Κονταρίνης/ Eurokinissi)

Έχοντας εισέλθει επίσημα στους τελευταίους μήνες της κυβερνητικής θητείας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνει έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς που έφυγε.

Πού θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ο Πιερρακάκης με απόφαση Μητσοτάκη

Μιλώντας στο «Βήμα» αποκαλύπτει ότι από τις αρχές του 2023 μια ατομική επιχείρηση θα ιδρύεται σε μόλις λίγα λεπτά μέσω gov.gr, ενώ θα ακολουθήσουν και τα ψηφιακά αντίγραφα πτυχίων. Προαναγγέλλοντας την είσοδο κι άλλων εταιρειών στο δορυφορικό Ίντερνετ, μετά τη Starlink, εκτίμησε πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε τεχνολογικό επίκεντρο για την ευρύτερη περιοχή.

«Το 2022 ήταν μια χρονιά που η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται στους αριθμούς των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο. Από τα μόλις 8,8 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών του 2018, πέρυσι φτάσαμε στα 567 εκατομμύρια και φέτος θα πλησιάσουμε το ένα δισεκατομμύριο. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο ότι κάθε ενήλικος πολίτης γλίτωσε 100 επισκέψεις ή ουρές σε κάποια υπηρεσία, κι αυτό είναι το αποτύπωμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στην καθημερινότητα όλων μας. Από εκεί και πέρα, το 2022 είχε σημαντικά ψηφιακά ορόσημα: με το Gov.gr Wallet η χώρα «πολιτογραφείται στο μέλλον», καθώς ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης είναι διαθέσιμα πλέον στο κινητό μας τηλέφωνο. Αξιοποιώντας και ψηφιακά μέσα, τέθηκε σε εφαρμογή ένα εμβληματικό έργο για την πρόληψη στον τομέα της υγείας, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Επιλύσαμε εκκρεμότητες της χώρας με το παρελθόν που επιβάρυναν τους πολίτες, όπως οι εκκρεμείς συντάξεις. Τέλος, προσελκύσαμε μεγάλες επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε το ψηφιακό άλμα, όπως τα data center των κολοσσών του χώρου».

Gov.gr: Ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσα σε λίγα λεπτά

«Στις αρχές του 2023 θα ανακοινωθεί μια σημαντική διευκόλυνση για όσους επιθυμούν να ιδρύσουν ατομική επιχείρηση. Συγκεκριμένα, μια διαδικασία που μέχρι σήμερα απαιτεί αναμονή ωρών σε πολλαπλές διαφορετικές ουρές, θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, μέσω του gov.gr. 

Επιπλέον, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε γνωστό πως από τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου θα ανακοινωθεί μια σημαντική διεύρυνση του MyHealth app, καθώς σε αυτό θα προστεθούν τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων. «Η προσθήκη αυτή θα είναι ένα ακόμα βήμα ώστε να εξελίξουμε την εφαρμογή στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας» σημείωσε.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παραδίδουμε υπηρεσίες που θα βελτιώνουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών, όπως κάνουμε σταθερά εδώ και τρία χρόνια. Ανάμεσα, λοιπόν, στα έγγραφα που μέσα στο 2023 θα εκδίδονται ψηφιακά θα είναι και τα αντίγραφα των πτυχίων, που σύντομα θα προστεθούν στο gov.gr, όπως ήδη ισχύει για τα απολυτήρια Γυμνασίων και Λυκείων».

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η στιγμή που τον συγκίνησε περισσότερο σε σχέση με το έργο του, ο υπουργός απάντησε ότι «Η πρώτη ήταν η παρουσίαση των ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, όταν ακούσαμε από τα μέλη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία πώς θα επιδράσει καταλυτικά στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους η παρέμβασή μας σε μια γραφειοκρατική διαδικασία που για χρόνια όλοι λέγαμε ότι έπρεπε να αλλάξει. Και η δεύτερη ήταν η βράβευση της ΗΔΙΚΑ από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA για την εφαρμογή MyHealth. Στην πρώτη περίπτωση αποδεικνύεται αυτό που έχει πει πολλές φορές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια κοινωνική πολιτική για όλους, με προστιθέμενη αξία για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στη δεύτερη περίπτωση επιβεβαιώσαμε για ακόμα μια φορά ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομήσει ψηφιακά και να διακριθεί διεθνώς. Από ψηφιακοί ουραγοί σταδιακά γινόμαστε πρωτοπόροι, και αυτό αποτυπώνεται πρωτίστως στην καθημερινότητα όλων μας».

INFO

Κυριάκος Πιερρακάκης: Είναι απόφοιτος του MIT στην τεχνολογική πολιτική, του Harvard Kennedy School στη δημόσια πολιτική και του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Ηταν μεταξύ των τεσσάρων φιναλίστ του βραβείου Society Medal 2020 της British Computer Society για το πρόσωπο που έχει καταφέρει να βελτιώσει την κοινωνία μέσω της τεχνολογίας.Επελέγη για την προεδρία του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ και ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2021.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top