Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε Θράκη

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σε Θράκη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει πως «η Τουρκία για μία ακόμη φορά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα στη Θράκη» αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη Μουσουλμανική Μειονότητα.

Μάλιστα, υπογραμμίζει πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο, μία χώρα με χείριστες επιδόσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγκαλεί την Ελλάδα για παραβίαση των δικαιωμάτων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη.

Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ σε Τουρκία: «Δε θα εγκρίνω τα F-16»

Επισημαίνει πως η Ελλάδα, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, ακολουθεί μία συγκροτημένη μειονοτική πολιτική, η οποία προάγει την ευημερία της Μειονότητας. Μίας Μειονότητας, η οποία αριθμεί περί τα 120.000 μέλη, όσα δηλαδή και την περίοδο, κατά την οποία υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία η Τουρκία συστηματικά επικαλείται, προσθέτει και τονίζει πως είναι απορίας άξιον πώς επικαλείται την Λωζάννη και κάνει λόγο για παραβίασή της από την Ελλάδα, τη στιγμή που στην Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο η Ελληνική Μειονότητα αριθμεί λιγότερες από 3.000 ψυχές, ενώ κατά την υπογραφή της Συνθήκης αριθμούσε περί τις 130.000.

Σημειώνει πως την πραγματικότητα αυτή ήρθε πρόσφατα να μας θυμίσει και η δήλωση της ΕΕ, στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «για τις παλαιότερες πολιτικές διακρίσεων που εφήρμοσε η Τουρκία, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η Ελληνική Μειονότητα στην Τουρκία να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης».

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: «Απαράδεκτες οι συνεχείς απειλές πολέμου»

Η δήλωση μιλάει από μόνη της, όπως και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, και καταδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο ποιος πραγματικά εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και ποιος ακολουθεί μία μειονοτική πολιτική, η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την ελπίδα ότι η αδήριτη αυτή αλήθεια των αριθμών να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε η Τουρκία να αναλογισθεί επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στον τομέα της μειονοτικής πολιτικής.

Καταληκτικά, καλεί την Τουρκία αντί να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βάλει τάξη στα του οίκου της και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες θα δώσουν ξανά πνοή και δυναμισμό στην εκεί Ελληνική Μειονότητα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top