ΠτΔ: Ζήτημα εθνικού συμφέροντος η καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού

Τι ανέφερε η Κ. Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στη Βουλγαρία 

Video του Star για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη της ΠτΔ στη Βουλγαρία  

Την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας καταδίκασε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Βουλγαρία. 

«Για την Ελλάδα η καταδίκη κάθε αναθεωρητικής πολιτικής είναι ζήτημα αρχής και άμεσου εθνικού συμφέροντος, ενώ η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι θεμέλιος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με ομονοούσες χώρες για την αντιμετώπιση απειλητικών και παραβατικών πρακτικών, που υπονομεύουν την ασφάλεια και την σταθερότητα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Στο υποβρύχιο «Παπανικολής» η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό της, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι η επίσκεψή της επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο αντανακλά τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους δυο λαούς.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι «η συνεργασία μας έχει σταθερές βάσεις και εδράζεται, μεταξύ άλλων, στο κοινό μας όραμα για ένα μέλλον ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, τόσο για τις χώρες μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Ως γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Χριστουγεννιάτικο δέντρο στόλισαν η ΠτΔ και παιδιά του Χατζηκυριάκειου

Επισήμανε, επίσης, ότι η περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης σε ευρύτατο φάσμα τομέων αποτελεί κοινή επιδίωξη. Όπως είπε «κομβικής σημασίας είναι ο τομέας της οικονομικής ανάπτυξης. Η Βουλγαρία αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες σημαντικότατο εμπορικό εταίρο της χώρας μου και ελκυστικό επενδυτικό προορισμό εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων».

Τι ανέφερε η ΠτΔ για τη συνεργασία με τη Βουλγαρία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης  

Αναφερόμενη στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υποστήριξε ότι αναδεικνύει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και της συνδεσιμότητας. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «η συνεργασία των χωρών μας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της διαμορφούμενης νέας αρχιτεκτονικής της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, καθώς και υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας του Διασυνδετηρίου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) δεν είναι μόνο δείγμα της ενίσχυσης της διμερούς μας συνεργασίας, αλλά και ένα καθοριστικό βήμα προς την ενεργειακή διασφάλιση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Διασυνδετήριος Αγωγός, μαζί με τον υπό κατασκευή Πλωτό Τερματικό Σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης (FSRU), αποτελούν τη βάση για τη λειτουργία του "Κάθετου Διαδρόμου" φυσικού αερίου με στρατηγική συμβολή στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακής τροφοδοσίας προς όφελος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας τις προοπτικές της ενεργειακής ασφάλειας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top