Φυσικό αέριο: Στις 13 Δεκεμβρίου η απόφαση για το πλαφόν

Νοτιοδυτικά της Κρήτης το πιο ελπιδοφόρο κοίτασμα 

Αστραπιαία βήματα προς την ενεργειακή της θωράκιση κάνει η Ελλάδα-Kεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Star 27.11.22

Αστραπιαία βήματα προς την ενεργειακή της θωράκιση κάνει η Ελλάδα, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών του Sanco Swift για υδρογονάνθρακες: νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η χώρα μας «ποντάρει» ακόμη περισσότερο σ' αυτό το ελπιδοφόρο -όπως το χαρακτηρίζουν οι ειδικοί- κοίτασμα, ειδικά όσο βλέπει ότι οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να καταλήξουν σε... λογικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Αποκάλυψη Star: O χάρτης της νέας NAVTEX για έρευνες της Ελλάδας

«Θα χρειασθεί δουλειά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία». Μ' αυτή τη φράση, ο προεδρεύων του ευρωπαϊκού υπουργικού συμβουλίου Γιόζεφ Σικέλα και υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, δίνει μια "γεύση" για το... παζάρι που "έρχεται". Το στοίχημα είναι: στις 13 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν σ' επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Τουρκική πρόκληση με υπερπτήση UAV πάνω από την Κίναρο

Όμως, η Ευρώπη είναι διχασμένη: 

  • ΥΠΕΡ... εκτός της Ελλάδας η οποία πρωτοστατεί στο λεγόμενο "μπλοκ των Νοτίων" που απαιτούν να μπει πιο χαμηλά ο "κόφτης" από τα 275 ευρώ / ανά θερμική μεγαβατώρα, είναι και η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία, ενώ
  • ΚΑΤΑ... τάσσονται: κυρίως η Γερμανία και η Ολλανδία. 

Όποια κι αν είναι η κατάληξη του επικείμενου "μπρα ντε φερ", πάντως, δύσκολα θα νιώσουμε άμεσα το όφελος στην τσέπη μας. 

Το Star στο πλοίο που κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ολοταχώς προς ενεργειακή θωράκιση - Νοτιοδυτικά της Κρήτης το πιο ελπιδοφόρο κοίτασμα 

Ενεργειακός «πόλεμος» Ελλάδας – Τουρκίας ξεκίνησε ήδη στη Μεσόγειο

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Ελλάδα βάζει «φουλ» τις μηχανές για να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια. Με την επέκταση της navtex νοτιο-δυτικά της Κρήτης, οι έρευνες του Sanco Swift διευρύνονται. Το ζήτησε ο Αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobile, καθώς εκτιμά ότι εκεί «κρύβεται» το πιο... ελπιδοφόρο κοίτασμα της Μεσογείου! 

Αν πράγματι εντοπιστεί, το καλό σενάριο είναι να αξιοποιηθεί το 2028. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top