Οικονόμου: Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τα λογισμικά παρακολούθησης

Αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη / Βίντεο: Mega

«Η αντιπολίτευση προσπαθεί συστηματικά να αντιπολιτευτεί τοξικά χωρίς τεκμήρια και στοιχεία και φυσικά χωρίς προτάσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα των πολιτών και τις προκλήσεις της εποχής», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε πως η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα θεσμικά και εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη.

Θεοδωρικάκος για Σοϊλού: Ποτέ δε θα δεχόμασταν τρομοκράτες στο έδαφός μας

«Η θέση μας επί του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης είναι εξαρχής διαυγής και σταθερή. Το ζήτημα των πιθανών παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί και μάλιστα ταχύτατα», τόνισε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας λόγο για αδιαπραγμάτευτη βούλησή της κυβέρνησης «να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων αυτών και να οδηγηθούμε στην απηνή τιμωρία τόσο των εμπλεκομένων όσο και των διασπορέων ψευδών και συκοφαντικών ειδήσεων».

Οικονόμου: «Με τη λάσπη λερώνονται τα χέρια αυτών που την κρατούν»

Παράλληλα, σημείωσε πως δρομολογούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος των κακόβουλων λογισμικών από εδώ και μπρος.

«Οι σχετικές διατάξεις θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη», επεσήμανε.

 «Το πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων της ΕΥΠ διέπεται από μια σειρά κανονισμούς διαχρονικά. Χρήζουν βελτίωσης και αυτό πράττουμε. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει ο πρωθυπουργός και κανείς μέσα στην κυβέρνηση τις διαδικασίες, παρά μόνο εάν υπάρξουν ευρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα τώρα και στο παρελθόν. Και στις παρακολουθήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από την ΕΥΠ, παρά το γεγονός ότι ο κος Τσίπρας άλλα έλεγε στη βουλή, ήρθαν στο φως πολύ αργότερα», σημείωσε.

Αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών

Το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ θα προβλέπει και ασφαλιστικές δικλείδες για τα λογισμικά παρακολούθησης.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη / Pexels

Θα αποτελείται από 4 άξονες:

Τσίπρας στο Star για τις υποκλοπές: O Μητσοτάκης κρύβεται

α) Την καθολική απαγόρευση της εμπορίας κακόβουλων λογισμικών, πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της.

Δένδιας για παρακολουθήσεις: Με καλύπτει απόλυτα η διαβεβαίωση Μητσοτάκη

β) Τον εκσυγχρονισμό και την εξαντλητική ρύθμιση της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, ειδικά όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες.

γ) Την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για τη βελτιστοποίηση της δράσης της.

δ) Τη σύσταση Επιτροπής Συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας.

Παρακολουθήσεις: Τι είπε ο Οικονόμου για τα δημοσιεύματα με τις λίστες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η κοινή γνώμη «βομβαρδίζεται» με πληθώρα ερωτημάτων.

Η Γεροβασίλη κατέθεσε μήνυση για την υπόθεση των παρακολούθησεων

Όπως τόνισε, τα δημοσιεύματα αυτά, ειδικά όταν στερούνται σε ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, δίχως κανένα στοιχείο, «συσκοτίζουν αντί να διαφωτίζουν».

«Ιδίως όταν πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες και αδιαφανείς πηγές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η κυβέρνηση κινείται στο θέμα «με απόλυτη θεσμικότητα και σοβαρότητα ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες εκεί που υπάρχουν και ταυτόχρονα να σταματήσουν η λάσπη και οι συκοφαντίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top