Μητσοτάκης: Ο Παπακαλιάτης ήταν η αρχή - Τι είπε για ελληνικό Χόλιγουντ

Σωρεία ξένων σειρών και ταινιών γυρίζονται πλέον στην Ελλάδα   

Μητσοτάκης Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (φωτογραφία ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Στο άνοιγμα ελληνικών παραγωγών στο διεθνές κοινό, όπως η σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη της οποίας αγόρασε τα δικαιώματα το Netflix, αλλά και τη σωρεία ξένων σειρών και ταινιών του Χόλιγουντ που γυρίζονται ή πρόκειται να γυριστούν στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 

«Maestro»: Η πρώτη ελληνική σειρά που θα προβληθεί στο Netflix!

Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε επίσης ο Χρ. Παπακαλιάτης, φιλοξενήθηκε επίσης συζήτηση ανάμεσα σε παραγωγούς και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις οπτικοακουστικές παραγωγές. 

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην ομιλία Μητσοτάκη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης στην ομιλία Μητσοτάκη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη φωτογραφία (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

«Όπως γνωρίζετε, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας και -όπως επισημάνατε- η διαχωριστική γραμμή μεταξύ κινηματογράφου και τηλεόρασης γίνεται ολοένα και πιο δυσδιάκριτη. Και αποδεικνύεται πόσο ισχυρή είναι σήμερα αυτή η βιομηχανία. Με πολύ μεγαλύτερη προβολή των ελληνικών ταλέντων στις διεθνείς αγορές, περισσότερες συμπαραγωγές και περισσότερες ξένες παραγωγές που γυρίστηκαν στην Ελλάδα. Αρκετές απ’ αυτές γυρίζονται εδώ στην Θεσσαλονίκη, αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Περιφερειάρχη. Και, όπως αντιλαμβάνομαι, πιθανώς να ακολουθήσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.    

Πάνω από 200 παραγωγές γυρίσθηκαν πέρσι στη χώρα μας 

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μόνο πέρυσι είχαμε 200 παραγωγές στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περισσότερες από 20 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους και περισσότερες από 20 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές από μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. «Ο φετινός νικητής του Χρυσού Φοίνικα, «Το Τρίγωνο της Θλίψης» (The Triangle of Sadness), ήταν συμπαραγωγή της Heretic, μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής, και γυρίστηκε κατά μεγάλο μέρος στο νησί της Εύβοιας» επισήμανε. 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κινήτρων που προσφέρει η Ελλάδα για το γύρισμα ταινιών και σειρών, όπως το  cash rebate ύψους 40% σε επιλέξιμες δαπάνες που πραγματοποιούνται από παραγωγές στην ελληνική επικράτεια, για όλα τα οπτικοακουστικά έργα. «Περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ διανεμήθηκαν πέρυσι. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ένα κίνητρο φορολογικής ελάφρυνσης της τάξης του 30% για επιλέξιμες δαπάνες. Προσθέσαμε σε αυτά τα κίνητρα την επιλεξιμότητα τιμολογίων για συντελεστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα, σε περιπτώσεις παραγωγών με επιλέξιμες δαπάνες που υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια -και έως το 50% του επιλέξιμου κόστους.» συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τομέα των υποδομών που είναι αναγκαίο να γίνουν για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας, με την αξιοποίηση και κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ , όπως και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. «Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους και ειδικά τις κατάλληλες δεξιότητες, αυτή η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί» υπογράμμισε. 

Άνοιξε ο δρόμος με το σίριαλ Παπακαλιάτη για τη φιλοξενία ελληνικών σειρών σε μεγάλες πλατφόρμες του εξωτερικού 

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης σχετικά με τη φιλοξενία ελληνικών τηλεοπτικών σειρών, με αφορμή το «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το οποίο θα προβληθεί στο Netflix.         

«…Μέχρι σήμερα, καμία μεγάλη πλατφόρμα δεν είχε φιλοξενήσει τις ιστορίες μας, τις ιστορίες των Ελλήνων δημιουργών. Αυτό, όμως, άλλαξε αυτή την εβδομάδα, καθώς το Netflix ανακοίνωσε την απόκτηση των παγκοσμίων δικαιωμάτων της ελληνικής δραματικής σειράς «Maestro». Συγχαρητήρια, κ. Παπακαλιάτη. Μας κάνετε όλους περήφανους. Ελπίζουμε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και ότι πλατφόρμες θα αποκτήσουν και -γιατί όχι- θα προχωρήσουν οι ίδιες στην παραγωγή περισσότερων ελληνικών ταινιών και σειρών στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top