Τσίπρας: Θα επαναδιαπραγματευτούμε ως κυβέρνηση τα εξοπλιστικά προγράμματα

«Εθνικό έγκλημα στην ΕΑΒ»  -Σκληρή απάντηση κυβέρνησης- Υπουργείου Άμυνας

Τα εξοπλιστικά στο επίκεντρο στην επίσκεψη Α. Τσίπρα στην ΕΑΒ (Video Star, φωτογραφία ΕΑΒ) 

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία  (ΕΑΒ), ενώ  χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε,  «η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία». Όπως τόνισε, όταν ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.  

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε σε δήλωση του ότι κατά την ξενάγηση του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, «μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας», είχε τη χαρά να αντικρίσει «ότι τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P3».

Τσίπρας: Επίθεση στην κυβέρνηση για ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και Πάτση

Σημείωσε ότι «έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα».

Σχολίασε ότι η χώρα μας δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, «θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα» και «είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα».

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης είναι… στρουθοκάμηλος» 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας, δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων. «Σχεδιάζουμε», είπε, «την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και Γενικής Γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία», ενώ τόνισε πως «δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου».

«Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, να στηρίξουμε τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα -πολλά από αυτά είναι αναγκαία- διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε την δυνατότητα να μην βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μην σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ. 

Κυβέρνηση: Ο  κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους

Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές επέκριναν τον  κ. Τσίπρα πως «νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους» και υποστήριξαν ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ σε δυσμενή θέση, από την οποία πλέον εξέρχεται η εταιρεία.

Μεταξύ άλλων υποστήριξαν συγκεκριμένα:  

Εξοπλιστικά και τουρκικές προκλήσεις στο ΚΥΣΕΑ – Τι συζητήθηκε    

«Στις δηλώσεις του, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας, μάλιστα, την Κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα.

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους. Διότι ο ορισμός της απαξίωσης είναι η κατάσταση στην οποία οδήγησε την αμυντική βιομηχανία η δική του Κυβέρνηση. Κατάσταση η οποία αντιστράφηκε, χάρη στην εντατική, συντονισμένη και μεθοδική δουλειά της σημερινής Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2019, η Κυβέρνηση παρέλαβε την ΕΑΒ με ταμειακά ελλείμματα, σχεδόν μηδενική ρευστότητα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και αδιαφανή, τουλάχιστον, πεδία.
Ενδεικτικά:

Η ΕΑΒ παρουσίασε κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2019 απόκλιση άνω του 10% (19% και 49,2% αντίστοιχα) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

 Από τις εκθέσεις ελέγχου των ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών για τα οικονομικά έτη 2015-2018 προέκυπτε ότι: 
-    το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας καθίστατο αρνητικό, ενώ
-    υπήρχε η πιθανότητα η εταιρεία να μην είναι σε θέση να αποπληρώσει μέρος των συμβατικών υποχρεώσεών της.

  Στα παραπάνω, να προστεθεί ότι η εταιρεία κατέβαλλε παροχές στους εργαζόμενους, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».

Υπουργείο Άμυνας: Από parking χαλασμένων αεροσκαφών η ΕΑΒ έγινε πλήρως λειτουργική 

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης επισημαίνεται, επίσης, για όσα ισχυρίστηκε σήμερα ο κ. Τσίπρας 

Το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ «καίει» τα σχέδια της Τουρκίας

Ενώ η ΕΑΒ είχε απαξιωθεί και μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης χαλασμένων αεροσκαφών από το 2015 ως το 2019, με άμεσες αποφάσεις και σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει την εταιρεία σε πλήρη λειτουργία, με προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, ώστε να μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS), με αποτέλεσμα αυτά να παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμμία προοπτική. 

- Στις 19 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN.

Ήδη στη ΔΕΘ ανακοινώθηκε πως η συμμετοχή επιχειρήσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών του ΠΝ θα ανέλθει στο 15-18%. Όπως έχει ανακοινώσει ο Όμιλος “NAVAL GROUP”, έχουν αξιολογηθεί πενήντα ελληνικές επιχειρήσεις, με κάποιες από τις οποίες έχουν υπογραφεί συμβάσεις για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) συστημάτων.

- Τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο τόσο από το πρόγραμμα πρόσκτησης κορβετών (που είναι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων), όσο και από το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. 

- Η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν. Μόνο από το τελευταίο πρόγραμμα του 2022, οι ελληνικές εταιρείες θα ενισχυθούν με 45 εκατ. ευρώ μέσω χρηματοδοτήσεων από τα προγράμματα του EDF. 
Και έπεται συνέχεια. 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός πως «από εξοπλιστικά ύψους 14 δισ. δεν θα επωφεληθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία ούτε κατά ένα ευρώ» είναι όχι μόνο ψευδής αλλά και εξωφρενικός. Με δεδομένη την απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι όψιμο και υποκριτικό. Όσο για την αναγγελία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» των συμβάσεων, η προηγούμενη οδυνηρή εμπειρία της χώρας από το αποτέλεσμα της τελευταίας μείζονος επαναδιαπραγμάτευσης που είχε κάνει αυτός και η Κυβέρνησή του, μόνο μεγάλη ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. 
 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top