Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ  

Αποκάλυψη: Τι είπαν οι δύο Υπουργοί Άμυνας για διαύλους επικοινωνίας  

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες (video Star, φωτογραφία Υπουργείου Άμυνας) 

Με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Παναγιωτόπουλος στο περιθώριο της συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. 

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Παράθυρο» συνάντησης Παναγιωτόπουλου – Ακάρ 

Οι δύο Υπουργοί φέρεται να συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και στην αλλαγή κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έκθεση – «καταπέλτης» της ΕΕ για Τουρκία και προκλήσεις κατά Ελλάδας

Συγκεκριμένα, στη  σχετική ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται για τη συνάντηση:      

Φλώρος από τη Χίο: Προετοιμαζόμαστε για να είμαστε νικηφόροι αν απαιτηθεί 

«Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Χουλουσί Ακάρ (Hulusi Akar), στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοικτών δίαυλων επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, και η ανάγκη δημιουργίας κλίματος  σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».  

 

Τι είπαν Παναγιωτόπουλος - Ακάρ στην κατ’ ιδίαν συνάντηση επί 40 λεπτά 

απόσπασμα από τον διάλογο Παναγιωτόπουλου - Ακάρ     
απόσπασμα από τον διάλογο Παναγιωτόπουλου - Ακάρ 

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, η κατ’ ιδίαν συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και ο κ.   Παναγιωτόπουλος διαμήνυσε σε αυτήν ότι πρέπει να σταματήσουν οι απειλές. 

«Έλα να εργαστούμε οι δυο μας για να κρατήσουμε ανοιχτό το κανάλι για την αποφόρτιση της έντασης. Όλοι στο ΝΑΤΟ αυτό θέλουν», είπε στον Τούρκο ομόλογο του».

«Υπάρχουν διαφορές, αλλά πρέπει να μιλάμε», απάντησε ο Ακάρ.

«Αν είναι να γίνει ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ μας, αν είναι να ανοίξει ο δρόμος για συνάντηση ηγετών, αν είναι να ξεκινήσουν ξανά τα ΜΟΕ, πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι απειλές» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Γελώντας ο Ακάρ απάντησε: «Ναι. Πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό». 

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ακόμα ότι «αυτή η ένταση δίνει τροφή στους απανταχού ακραίους, αυτοί είναι οι πιο ωφελημένοι». Και ο Ακαρ συμφώνησε: «Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις πρέπει να γίνουν καλύτερες. Το τηλέφωνό μου το έχεις». «Ναι το έχω. Θα μιλάμε»,  απάντησε ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας. 

Άνοιξε λοιπόν ένας δίαυλος, αλλά  η ελληνική πλευρά κρατά μικρό «καλάθι». Άλλωστε,  μέχρι να γίνει η συνάντηση είχαμε 34 παραβιάσεις και 6 αερομαχίες στο Αιγαίο.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top