«Σφαλιάρα» και από Γερμανία: Δεν αναγνωρίζουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

«Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση», είπε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ

Σημαίες Γερμανίας - Τουρκίας

Νέο διεθνές «χαστούκι» για την Τουρκία, σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, μετά το «άδειασμα» από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Επί της αρχής θέλω να πω ότι μία θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δεν μπορούν δύο κράτη να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων. Αυτό το γνωρίζουμε και από το αστικό δίκαιο. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο», είπε ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης ζητά την βοήθεια των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας!  

«Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους. Για λεπτομερή αξιολόγηση αυτού του πρόσφατου βήματος θα πρέπει να επανέλθω», πρόσθεσε.

Η Αγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν τα δύο μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και τα πρωτόκολλα / Φωτογραφία από twitter

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα: Θέλει άνοιγμα συνόρων για να ζητά ανταλλάγματα

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ, η οποία αμέσως μετά τις υπογραφές Τουρκίας – Λιβύης, έσπευσε να δηλώσει ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και είναι παράνομο.

ΗΠΑ: Καταδικάζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στη συνέχεια, πήραν σκυτάλη οι ΗΠΑ, οι οποίες αναφέρουν ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν δικαιούται να κάνει νέες συμφωνίες.

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Λιβύης  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top