ΕΟΠΥΥ: «Ψαλίδι» στις αποζημιώσεις για αναλώσιμα σε διαβητικούς - Τι αλλάζει

Έντονες αντιδράσεις για τις περικοπές

ΕΟΠΥΥ: «Ψαλίδι» στις αποζημιώσεις για αναλώσιμα σε διαβητικούς - Τι αλλάζει

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους διαβητικούς, αλλά και πολιτικά κόμματα, από την απόφαση του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) να περικόψει τις αποζημιώσεις για αναλώσιμα σε διαβητικούς.

Το «ψαλίδι» αφορά αναλώσιμα για τους πάσχοντες από τον διαβήτη τύπου 1 και αφορούν στη μέτρηση σακχάρου αλλά και τη χορήγηση ινσουλίνης (αντλίες).

Προσωπικός γιατρός: «Παγώνουν» οι ποινές σε πολίτες λόγω έλλειψης γιατρών

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ σε ότι αφορά τους αισθητήρες για τις τελευταίας τεχνολογίας αντλίες ινσουλίνης προβλέπεται μείωση που φτάνει περίπου τα 130 ευρώ μηνιαίως, καθώς η αποζημίωση από 45 ευρώ ανά αισθητήρα, μειώνεται στα 20 ευρώ.

Σημειώνεται πως για να λειτουργήσει μια σύγχρονη αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες μηνιαίως.

Πλεύρης: «Ο ΕΟΠΥΥ δεν θα ανεχθεί τη μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του»

Οι ασθενείς και οι γονείς παιδιών με διαβήτη που είναι μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ με την τακτική αυτή εξομοιώνει την αποζημίωση των αισθητήρων με το κόστος των ταινιών μέτρησης σακχάρου «κόβοντας» την πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υποχρεώνοντας τους ασθενείς στη χρήση παλαιού τύπου αναλωσίμων για τα οποία έχουν μηδενική συμμετοχή.

Σύμφωνα με την ΣΕΑΑΝ, μια σύγχρονη αντλία ινσουλίνης στοιχίζει περίπου 7.000€, με τον ΕΟΠΥΥ να καλύπτει μόλις τα 500 ευρώ, ενώ για τον αισθητήρα γλυκόζης που στοιχίζει 50 ευρώ πλέον καλύπτει μόλις τα 20 ευρώ.

Oι πάσχοντες από διαβήτη προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 13:00 έξω από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, την επανεξέταση της εν λόγω απόφασης ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή ζητάει την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ

Για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα του διαβήτη απάντησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό. Στην απάντηση του ο υπουργός Υγείας αναφέρει:

«Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη. Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top