Εξοικονόμηση ενέργειας: «Σβήνουν» τα φώτα σε μνημεία και δρόμους

Τα μέτρα που εξετάζονται για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας

Την ώρα που η στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου ανοιγοκλείνει, παίζοντας με τις αντοχές του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει το δικό της σχέδιο για εξοικονόμηση ενέργειας, μετά το αίτημα της Κομισιόν για ψαλίδι 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ε.Ε..

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο και θα ξεκινήσει από τους δημόσιους χώρους, όπου μεταξύ άλλων, θα σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού καθώς και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα. 

Αποκάλυψη Star: «Αναθερμαίνεται» ο East Med

Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%.

Τα μέτρα, που αρχικά θα τεθούν σε εθελοντική βάση, αλλά στην πορεία εφόσον απαιτηθεί μπορεί να πάρουν υποχρεωτικό χαρακτήρα,  όπως προαναγγέλλει μέσω της «Καθημερινής της Κυριακής» ο Κώστας Σκρέκας.

Σκρέκας στο Star για λογαριασμούς ρεύματος: Συνεχής στήριξη στα νοικοκυριά

«Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μη συμβαίνει τίποτα γύρω μας. Εχουμε έναν πόλεμο, ο οποίος καταστρέφει μια χώρα αυτή τη στιγμή από τη μια πλευρά και τροφοδοτεί μια τεράστια ενεργειακή κρίση, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει. Θα πρέπει όλοι λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να σπαταλάμε ενέργεια», δηλώνει υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα μέτρα στο τραπέζι για εξοικονόμηση ενέργειας στη χώρα

Η ρύθμιση θερμοστάτη στα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, συντήρηση των μηχανημάτων, «έξυπνη» χρήση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών είτε σε οικιακό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, «θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης, γιατί τελικά έχει επίπτωση στον λογαριασμό και το πορτοφόλι μας», σύμφωνα με τον υπουργό.

Η Γερμανία λαμβάνει έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας

Η ευαισθητοποίηση στα νοικοκυριά για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας θα ξεκινήσει με συστηματική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Ο υπουργός, ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και της υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, μέσω των εκ περιτροπής διακοπών ρεύματος.

Καταφύγιο για την Ελλάδα ο λιγνίτης για να μην εκτιναχθεί η τιμή στο ρεύμα

«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», τονίζει, εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή και στον εφοδιασμό και τις τιμές.

Μείωση του φωτισμού στους δρόμους

Μεγάλη εξοικονόμηση, σύμφωνα με τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, μπορεί να προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης των δήμων, καθώς ο οδοφωτισμός ξεπερνάει το 80% της συνολικής κατανάλωσής τους.

Κατατέθηκε η ρύθμιση που παγώνει τα «πάγια» στο ρεύμα 

«Η αφαίρεση μιας λάμπας στις 10 ή και περισσότερες –ανάλογα με μια γρήγορη μελέτη που θα κάνει ο κάθε δήμος–, μαζί με τη μείωση των ωρών παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%», σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα. Τα φώτα σε ιστορικά μνημεία, σύμφωνα με το σχέδιο, θα κλείνουν την 3η πρωινή ώρα.

Τον δρόμο της υποχρεωτικότητας τέτοιου είδους μέτρων άνοιξε πρώτη η Γερμανία εδώ και κάποιες ημέρες, ύστερα από μια περίοδο εθελοντικής εφαρμογής. Η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και προχωράει από τώρα σε περικοπές που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top