Μητσοτάκης: «Δε θα αργήσει η ώρα που θα νικήσουμε τον καρκίνο»

Πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

«Είναι πράγματι σήμερα μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα. Εγκαινιάζουμε το πρώτο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και δίνουμε το όνομά του στη Φώφη Γεννηματά που αγωνίστηκε με θάρρος και αυτοθυσία όχι μόνο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια, αλλά για να ενημερώσει και άλλες γυναίκες για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.

Κυριάκος Μητσοτάκης Ανδρέας Τσούνης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον σύζυγο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, Α. Τσούνη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το πρόγραμμα κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το δημόσιο έχει στη διάθεσή του. 

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για 1,3 εκατ. γυναίκες

«Να επικοινωνήσουμε εμείς πρώτοι με τις γυναίκες, οι οποίες βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν τις εξετάσεις και να έχουμε περιγράψει τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που η πρώτη διάγνωση από τη μαστογραφία επιβάλλει πρόσθετες εξετάσεις. Είναι πρόγραμμα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι μπορούμε να χτίσουμε καμπάνια επικοινωνίας που αφορά όλες τις Ελληνίδες. 

Τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά

Τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά 

«Θέλουμε να επεκτείνουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και σε άλλες ασθένειες και σε άλλους καρκίνους. Δε θα αργήσει η ώρα που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον καρκίνο. Η δημόσια υγεία, το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” δεν περιορίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο. Αφορά στην ατομική μας συμπεριφορά, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο αλλά και καλύτερα», πρόσθεσε.

Δωρεάν μαστογραφίες: Πότε ξεκινούν και ποιες ηλικίες γυναικών αφορούν

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε διαβεβαιώνοντας ότι είναι κατάκτηση για τη χώρα ο αντικαπνιστικός νόμος, ότι πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να γυμναζόμαστε τακτικά, να μην είμαστε υπέρβαροι και να τρώμε υγιεινά.

«Με μικρές απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στην υγεία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Είπε επίσης ότι είναι αδιανόητο ότι έχουμε στη χώρα μας τόσο υψηλούς δείκτες παιδικής παχυσαρκίας. 

«Θα εμπλακώ προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα. Μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλη διαφορά. Όπως μπορούμε να εξαλείψουμε τον έναν καρκίνο, ο οποίος είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού και αναφέρομαι στον καρκίνο του δέρματος», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε μπροστά μας μια πλούσια ατζέντα παρεμβάσεων και κλείνοντας αναφέρθηκε στον φόβο της ασθένειας. 

«Η φυσική αυτή ανθρώπινη τάση να μεταθέτουμε το δυσάρεστο για το μέλλον. Μόνο που η μετάθεση αυτή μπορεί να στοιχίσει ζωές. Θυμήθηκα μία συνέντευξη που είχε δώσει η μητέρα μου όταν νόσησε από καρκίνο του μαστού το 1996. Είχε πει “γιατί να το κρύψω. Μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις”. Θέλω να σας ζητήσω να πείσουμε τις γυναίκες να μη φοβούνται. Να σπάσουμε αυτόν το φόβο του αγνώστου, να τον ξεπεράσουμε και να στείλετε το μήνυμα ότι ο καρκίνος σήμερα δεν είναι μία καταδίκη θανάτου και ότι τα ψυχικά αποθέματα όλοι μας μπορούμε να τα βρούμε μέσα μας. Μην τα παρατάς ποτέ, αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Μαρίας Πολύζου και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Α. Τσούνης: «Η Φώφη πάλεψε για να πείσει τις γυναίκες να μη φοβούνται»

Για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», μίλησε και ο σύζυγος της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝΑΛ, εξαίροντας την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.΄

«Το ζήτημα της πρόληψης και ειδικά το ζήτημα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει να το αναδείξει μέσα από όλες τις ιδιότητες που είχε είτε στην πολιτική είτε στη ζωή. Προσπαθούσε να πείσει και να πιέσει κατά κάποιον τρόπο τις γυναίκες να αποβάλουν τον φόβο», είπε ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε:

«Όλοι φοβούνται πάντα το χειρότερο. Έχει σημασία να εξοικειωθούμε όλοι μας γιατί όλοι μας κάποια στιγμή θα περάσουμε κάτι σοβαρό και όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσουμε τόσο καλύτερα θα είναι. Η Φώφη αυτό το ήξερε. Προσπαθούσε να δείξει στις γυναίκες ότι πρέπει να αποβάλουν τον φόβο γιατί με φόβο δε θα κερδίσει κανείς τίποτα. Ανέλαβε το 2016 την πρωτοβουλία με άλλες 45 γυναίκες βουλευτές και ζήτησε από τον ΕΟΠΥΥ τότε να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία από τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που έγινε».

Κατέληξε τέλος λέγοντας πως το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι πιο ολοκληρωμένο και εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει μια διακομματική συναίνεση στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top