Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για 1,3 εκατ. γυναίκες

Από αύριο η αποστολή SMS στις δικαιούχους - Βήμα βήμα η διαδικασία

Tο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, Κ. Πιερρακάκη στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μέσω του προγράμματος αυτού τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου. 

Αντίθετα το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από δύο μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Οι Ελληνίδες αλλά και οι γυναίκες από τρίτες χώρες, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50- 69 χρόνων, θα λάβουν από αύριο μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους για να κλείσουν ραντεβού για ψηφιακή μαστογραφία.

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Αρχικά οι δικαιούχες θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. 

Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση θα λαμβάνουν τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και την ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. 

Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα, το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. 

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top