Παναγιωτόπουλος: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί και για άλλες εισβολές χωρών από Ρωσία

Γιατί είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων με γερμανικά

Νίκος Παναγιωτόπουλος

«Κανείς δεν πίστευε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα συνέβαινε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, αλλά συνέβη», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την αμυντική βοήθεια της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Όπως είπε, όλα τα κράτη βρίσκονται απέναντι στον ρωσικό αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα. «Αυτός ο αναθεωρητισμός, αυτή η επιθετικότητα απειλούν πλέον κατά τρόπο πρωτόγνωρο τη διεθνή τάξη», σημείωσε.

Παναγιωτόπουλος: Δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για άρματα στην Ουκρανία

Μάλιστα, έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως είναι καλό «να σταλούν μηνύματα σε όλους τους αναθεωρητικούς ηγέτες του κόσμου ότι ο αναθεωρητισμός και η επιθετικότητα δεν θα γίνουν ανεκτά».

Ο υπουργός είπε ευθέως πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί έντονα για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία: «Το ΝΑΤΟ έχει αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό του έναντι της Ρωσίας, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως ενδέχεται να αμφισβητηθεί και η εθνική κυριαρχία και άλλων κρατών πέραν της Ουκρανίας».

Παναγιωτόπουλος: Βαρύ κόστος στην Τουρκία αν αποτολμήσει εμπλοκή

«Έτσι αποφασίστηκε η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής του διάταξης με σταδιακή ανάπτυξης δυνάμεων σε αμυντική διάταξη σε 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι προέκυψε και η ανάγκη αποστολή υλικού στην Βουλγαρία», σημείωσε.

Για όπλα σε Ουκρανία: Δεν διακινδυνεύεται η αμυντική διάταξη της χώρας

Όσον αφορά το υλικό που έχει σταλεί στην Ουκρανία, η χώρα μας θα λάβει αποζημίωση, περίπου 7,7 εκατ. ευρώ.

«Εμείς αποφασίσαμε να εναρμονιστούμε με τους συμμάχους και συνεχίζουμε να στηρίζουμε Ουκρανία, η εθνική αυτή θέση ήταν ξεκάθαρη από τη πρώτη στιγμή. Αν κάποιοι έχετε άλλη άποψη, να το πείτε ευθαρσώς», σημείωσε.

Δένδιας: Απορρίπτουμε τις απειλές και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε πως η Ελλάδα δεν έχει δώσει στην Ουκρανία ούτε πολυβόλα όπλα, ούτε αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Σκληρό μήνυμα Βέμπερ σε Τουρκία εάν εμποδίσει Φινλανδία-Σουηδία για ΝΑΤΟ

«Δεν διακινδυνεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας. Ό,τι πηγαίνει στην Ουκρανία, προέρχεται από αποθέματα και δεν αφορά σε κρίσιμο εξοπλισμό για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για αποθέματα από συστήματα που είτε αναβαθμίστηκαν είτε αποθηκεύτηκαν», εξήγησε.

Γιατί είναι συμφέρουσα η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων με γερμανικά

Ειδικά για την αντικατάσταση των τεθωρακισμένων, που θα σταλούν στην Ουκρανία, με πιο σύγχρονα γερμανικής κατασκευής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε γιατί είναι συμφέρουσα για τη χώρα μας η αντικατάστασή τους.

Ερντογάν: Δε θα κάνω και εγώ το λάθος να αφήσω τα νησιά στην Ελλάδα

«Αυτά που σκοπεύουμε να παραχωρήσουμε στην Ουκρανία δεν διαθέτουν το πυροβόλο, για το οποίο μίλησα. Για τα BΜΡ1 είναι δύσκολη η ανεύρεση ανταλλακτικών. Δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης. Εμφανίζουν συχνές βλάβες και είναι δύσκολο να βρεις ανταλλακτικά. Στον αντίποδα το Marder έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο μάχης, έχει σαφώς ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά», εξήγησε.

Όπως είπε, πρώτα θα παραχωρηθούν τα γερμανικά τεθωρακισμένα στη χώρα μας και μετά θα αποσταλούν τα δικά μας στην Ουκρανία, ενώ ο αριθμός θα είναι απόλυτα ίσος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top